Poravnanje ostalo: Brković bez imovine u Baru od 10,7 miliona

Privredni sud odbio tužbeni zahtjev kontroverznog biznismena, iz Vektra Montenegro se žalili

18699 pregleda 7 komentar(a)
Protekao i rok za tužbu: Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Protekao i rok za tužbu: Privredni sud, Foto: Savo Prelević

Privredni sud je odbio tužbeni zahtjev Vektre Montenegro kojim je traženo da se poništi sudsko poravnanje zaključeno pred tim sudom 2. aprila 2014. godine između NLB Interfinanz AG iz Ciriha i Horizont Logistics u stečaju.

Sutkinja Dijana Raičković odbacila je tužbu glavne kompanije, u vlasništvu kontroverznog biznismena Dragana Brkovića, kojom su tvrdili da je izmirena obaveza Vektre Montenegro prema NLB Interfinanzu u iznosu od 10.698.888 eura i da je prestalo to potraživanje.

Iz Vektre Montenegro potvrđeno je juče „Vijestima“ da su se žalili Apelacionom sudu Crne Gore na prvostepenu presudu. Ukoliko bude potvrđena presuda Privrednog suda, Brkovićeva firma će morati da plati tuženima prvog i drugog reda ukupno nešto manje od 25 hiljada eura sudskih troškova.

Finansijska institucija iz Ciriha preuzela je 2018. godine imovinu Brkovićeve firme iz Bara - Horizont logistics u stečaju (bivša Rumija trans), a potom je i prodala kompaniji Hard Diskont Laković.

Tokom parnice, Švajcarci su objasnili da Vektra Montenegro nije postupila po usvojenom Planu reorganizacije u tom preduzeću, zbog čega je stečajni upravnik Horizont logisticsa s njima zaključio ugovor o kupoprodaji imovine od 19. oktobra 2018. godine za iznos od oko 7,38 miliona eura.

Sutkinja Raičković je utvrdila da poništaj sudskog poravnanja može tražiti samo stranka koja je zaključila poravnanje, tako da Vektra Montenegro, prema prvostepenoj presudi, nije imala ni pravo da to traži.

Sud je utvrdio da je protekao subjektivni i objektivni rok za ovu tužbu, sve i da je i tužilac imao pravo da zahtjeva poništenje poravnanja.

Branka Brković, supruga vlasnika Vektre Montenegro, podnijela je lani krivičnu prijavu specijalnom državnom tužiocu (SDT) Milivoju Katniću, tvrdeći da je oštećena zbog toga što je imovina iz Bara preuzeta, a potom preprodata. Imovina iz Bara, prema prijavi, preprodata je za 5,4 miliona.

Firma “Horizont logistic” bila je u vlasništvu Vektre Montenegro, ali je otišla u stečaj 2012. godine zbog nevraćenih kredita.

Dug glavne Brkovićeve kompanije - Vektre Montenegro prema NLB Interfinanz AG, prema 10 ugovora o zajmu, iznosi 49.326.593 eura.

Dok se u Privrednom sudu čeka novi termin za nastavak rasprave o zahtjevu iste finansijske institucije iz Ciriha da se pokrene stečajni postupak u Vektri Montenegro, Švajcarci su za 24.jul ove godine zakazali i vansudsku prodaju dijela Brkovićeve imovine u Bečićima. Ta imovina je u formalnom vlasništvu njegove of-šor firme Anotech Corporation, registrovane na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Bonus video: