"Čelebić" kupio plac Plantaža

Protiv odluke o prodaji bio je član borda Radule Raonić, ispred akcionara Societe General banke
332 pregleda 5 komentar(a)
podrum Šipčanik, Foto: Luka Zeković
podrum Šipčanik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2018. 19:17h

Državna kompanija za proizvodnju vina Plantaže prodala je placeve ukupne površine 11.102 kvadrata u Donjim Kokotima građevinskoj kompaniji “Čelebić” za 327.507 eura, saznaju “Vijesti" nezvanično u ovoj kompaniji.

Uslov kupca da se zaključi kupoprodaja bio je da se zemljište plati u 12 jednakih mjesečnih rata, ali je Odbor direktora Plantaža, prema informacijama “Vijesti”, usvojio samo djelimično uslov kupca i odobrio da se zemljište plati kroz tri rate, do 31. decembra 2017. godine.

Protiv odluke o prodaji ovog zemljišta u KO Donji Kokoti u Glavnom gradu bio je član borda Plantaža Radule Raonić, koji je jedan od direktora u Societe General Montenegro banci.

Javni poziv za prodaju ovog dijela imovine Plantaža raspisan je, inače, još 5. septembra prošle godine.

Krajem oktobra Plantaže su se, prema informacijama "Vijesti", zadužile kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF), na period od sedam godina, 3,5 miliona eura u cilju finansiranja izgrdnje hladnjače, kupovine kotla na bio-masu.

U martu 2017. zadužili su, na isti period, kod Societe General banke u iznosu od 2,5 miliona eura za kupovinu nove linije za flaširanje. Kod ove banke, da bi se refinansirale ranije kreditne obaveze, zaključena su u 2017. dva nova ugovora o kreditu u iznosima od 2,5 miliona i 500.000 eura.

Pored navedenih zaduženja, Plantaže su se lani, dodatno zadužile, kod Adiko banke dva miliona na period od šest godina, a kod CKB-a 771.000 eura, na period od dvije godine. Kako nije navedena namjena ovih kredita, pretpostavlja se da su uzeti radi rješavanja tekuće likvidnosti.

Tokom prošle godine, dakle, Plantaže su se zadužile u ukupnom iznosu od 11.771.000 eura.

Ukupan dug Plantaža, bez kamata na dva nova povučena investiciona kredita od šest miliona eura, prema informacijama "Vijesti", iznosi 15,4miliona eura, i on iznosi preko 53 odsto ukupnog prihoda Plantaža ostvarenog u 2016. godini.

Hoće li će Veselin Đurišić zamijeniti Vericu Maraš?

Izvršnoj direktorici Plantaža Verici Maraš u aprilu ističe mandat na toj funkciji, a najizgledniji kandidat koji bi mogao da je zamijeni je najuticajniji menadžer u Plantažama komercijalni direktor Veselin Đurišić.

Đurišić je tokom posljednje decenije rukovodio kćerkom firmom u Srbiji 13. jul Beograd DOO, i taj njegov mandat pratilo je dosta kontroverzi. Prema informacijama "Vijesti", u strukturi prodaje tržište Srbije više nije glavno za prodaju vina, već se trenutno pojedinačno najviše prodaje na domaćem tržištu posredstvom lanca marketa "Voli".

Bonus video: