podrška inovativnim idejama

Ivanović: Nova legislativa doprinosi podsticajnijem ambijentu za rad startapova

Novim zakonskim rješenjima startapovi će imati značajniju podršku, moći će da umanje svoje troškove koji su jednaki kao i velikim firmama, kazao je državni sekretar za inovacije Ministarstva nauke, Saša Ivanović

2730 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je uradila mnogo u kreiranju boljeg i podsticajnijeg ambijenta za rad start apova (start-up) u Crnoj Gori, prvenstveno u vidu novih zakonskih rješenja kojima će značajno podržati inovativne ideje, ocijenio je državni sekretar za inovacije Ministarstva nauke, Saša Ivanović.

On je kazao da su novim zakonskim rješenjima o inovacijama i podsticajima za istraživanje inovacija konačno prepoznali pojam startapa, naročito inovativnog startapa, termin koji će se prvi put koristiti u crnogorskom zakonodavstvu.

„Novim zakonom o inovacijama ćemo omogućiti kreiranje nove finansijske institucije na našem tržištu, odnosno fonda za inovacije koji će na fokusiran način finansirati inovacije i biti u mogućnosti da podrži kompletan proces razvoja inovativnih ideja od njenog nastanka do komercijalizacije“, rekao je Ivanović agenciji Mina-business.

On je objasnio da će ta finansijska institucija imati širok asortiman programa podrške, u zavisnosti od stepena razvoja i potrebe rada na toj inovativnoj ideji, i u saradnji sa nefinansijskim instrumentima poput mentorstva, pomoći će novim kompanijama.

„Što se tiče ambijenta za startapove u Crnoj Gori, u prethodnom periodu nažalost nije bio adekvatan i naši startapovi su, usljed nedostatka finansija i nefinansijske podrške morali da investicije za svoju ideju traže van zemlje, tako da smo imali nekoliko primjera da su naši mladi tu investiciju dobijali u regionu ili zemljama Evropske unije (EU) i Velike Britanije i postigli značajne rezultate“, kazao je Ivanović.

Nakon tog perioda, kako je dodao, vratila se želja da rade odavde tako da su neki od njih napravili sestru firmu u Crnoj Gori, da bi razvojni dio tima gradili ovdje, a prodaju bazirali u tim zemljama u kojima je bolja veza sa investitorima i tržištem.

„Za razliku od tog perioda, sada je situacija mnogo drugačija. Vlada je uradila mnogo u kreiranju boljeg i podsticajnijeg ambijenta za sam rad startapova u Crnoj Gori, prvenstveno rad na novim zakonskim okvirima, koji su u završnoj fazi“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, ambijent će se značajno promijeniti jer će novim zakonskim rješenjima startapovi imati značajniju podršku, moći će da umanje svoje troškove koji su jednaki kao i velikim firmama.

„Na ovaj način želimo da ih podstaknemo da prevaziđu te probleme u samom početku razvoja i dobiju od nas dodatni polet i zamah da opstanu u periodu kada je smrtnost tih firmi najveća“, dodao je Ivanović.

On je podsjetio da postoje i drugi vidovi podrške, kao što je infrastruktura poput Naučno tehnološkog parka (NTP) i raznih mentorskih programa podrške koje Ministarstvo finansira. U predakceleracijskom programu podrške, koji realizuje Ministarstvo, startap timovi uz pomoć mentorske podrške rade na razvoju svojih ideja.

Ivanović je, na pitanje koliko je pandemija koronavirusa uticala na proces digitalizacije, kazao da su mnoga preduzeća sada uvidjela da je itekako bitno da imaju digitalan vid ponude klijentima.

„Pandemija je na neki način značajno ubrzala digitalizaciju preduzeća i mnoga od njih su, kroz nove web sajtove i društvene mreže, kreirali taj vid ponude i dodira sa klijentima“, rekao je Ivanović.

On je kazao da se nada da će u narednom periodu unaprijediti mogućnost plaćanja iz inostranstva.

„Imamo značajnih problema sa prodajom u inostranstvu. Naše Ministarstvo intenzivno radi na omogućavanju tog vida usluge, pri čemu smo u završnoj fazi pregovora sa važnim strateškim partnerom koji bi omogućio i taj vid prodaje, takozvani e-commerce, gdje bi naši građani ili kompanije mogli da na brz način naplate svoje proizvode i usluge koje žele da plasiraju van Crne Gore“, objasnio je Ivanović.

On je rekao da su domaća inovativna preduzeća imala veliku ulogu u toku pandemije.

„Platforma Uči doma, koju je razvila kompanija Amplitudo, predstavlja izuzetno dobar način komunikacije između nastavnika i učenika, zatim kompanija Fleka koja je razvijala nova softverska rješenja za Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kako bi građani u svakom trenutku bili informisani o broju zaraženih i iznosu sredstava prikupljenih donacija“, kazao je Ivanović.

Kompanije koje su posjedovale 3D štampače su, kako je podsjetio, izuzetno brzo reagovale i stavile na raspologanje svoje printere da štampaju zaštitnu opremu.

„U želji da pomognu u prevalizaženju krize, ta preduzeća su svoje resurse stavili vrlo iskreno na raspolaganje, u saradnji sa NTP-om koji je koordinirao te aktivnosti na nivou Crne Gore“, dodao je Ivanović.

On je podsjetio da je nekih 40-ak 3D štampača bilo stavljeno na upotrebu i tokom ovog perioda je odštampano oko deset hiljada vizira, a rađeni su djelovi za medicinsku opremu i zaštitne maske, što je značajno pomoglo zdravstvenom sistemu.

Ivanović je poručio mladima koji imaju neku ideju da budu ohrabreni da rade na njoj i pokušaju da je ostvare.

„Oni sada, osim novih zakonskih rješenja, nijesu sami. Imaju značajne mogućnosti da rade zajedno sa nama i mentorima na razvoju ideja i pozivamo ih da se jave kako bi im omogućili neki vid podrške“, zaključio je Ivanović.

Preporučujemo za Vas