Marković: Bulevar podsticaj za lokalnu ekonomiju

Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine

13203 pregleda 179 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Početak gradnje bulevara od Podgorice do Danilovgrada predstavljaće novi kvalitet za građane ta dva grada, oživjeće Bjelopavlićku ravnicu i dati podsticaj lokalnoj ekonomiji, saopštio je premijer Duško Marković.

Iz Kabineta predsjednika Vlade saopšteno je da su Marković, direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednica danilovgradske Opštine Zorica Kovačević obilježili danas početak gradnje bulevara od Podgorice do Danilovgrada, vrijednog 24 miliona eura.

„Taj projekat je novi kvalitet za građane Podgorice i Danilovgrada. Ne samo što će ljudi komforno putovati, nego što će istovremeno čitava Bjelopavlićka ravnica oživjeti, a saobraćajnica će dati podsticaj lokalnoj ekonomiji“, rekao je Marković.

On je dodao da je 15 kilometara dugačak bulevar projektovan po najvećim standardima, uz vođenje računa o životnoj sredini. Izvođenje radova je povjereno podgoričkom Bemaksu, a gradnja bi trebalo da bude završena za dvije godine.

Marković je saopštio da bulevar ima državni značaj, te da će približiti i Danilovgrad i Nikšić aerodromu i primorju.

„Sa ovom i mnogim drugima investicijama koje su u toku i koje će početi ovih dana, Crna Gora nastavlja snažan investicioni ciklus, rekao bih u pravo vrijeme, jer u uslovima globalne ekonomske i zdravstvene krize samo razvojem i investicijama možemo riješiti teške ekonomske probleme koji su nastali zbog krize“, kazao je Marković.

On je poručio da se na taj način razvija zemlja, čuvaju radna mjesta i otvaraju prilike za nova, puni budžet, ali i obezbjeđuje sigurnost plata, penzija i socijale.

„Dakle, Crna Gora ima snage i da u ovoj situaciji daje odgovor i na zdravstvene izazove, ali i na potrebe razvoja i kvaliteta života njenih građana“, rekao je Marković.

Parača je saopštio da će budući bulevar, od Komanskog mosta do Danilovgrada, imati četiri trake, velika široka razdjelna ostrva, trotoare na izlasku iz gradova, te da će cijelom trasom biti savremena rasvjeta.

„Kompanija Bemaks nam je dodatno garancija uspješnog izvođenja radova. Siguran sam da će rokovi biti ispoštovani, a o kvalitetu ne treba ni razgovarati. Nadam se da ćemo svjedočiti jednoj vrhunskoj saobraćajnici u ovim teškim vremenima“, kazao je Parača.

On je dodao da su sredstva za izgradnju obezbijeđena preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), preko koje se finansira i gradnja saobraćajnice od Rožaja do granice sa Srbijom, dugačka 20 kilometara, kao i 16 kilometara dug bulevar od Jaza do Tivta.

Vuković je rekao da je zadovoljan početkom realizacije projekta koji će značiti mnogo za Glavni grad i Crnu Goru, ali i za bolju perspektivu razvoja na toj trasi.

On je saopštio da Glavni grad priprema teren i za gradnju bulevara u Gornjoj Gorici, od Komanskog mosta do kružnog toka, gdje se razdvajaju nikšićki i cetinjski put.

Vuković očekuje da će radovi na tom i bulevaru čija je gradnja danas počela, biti istovremeno završeni.

„Nedavno smo raspisali tender za izgradnju nedostajućeg bulevara za Zlatici, kao i dva nova na Starom aerodromu“, podsjetio je Vuković.

Kovačević je kazala da je još jedno obećanje ispunjeno i da će izgradnjom bulevara Danilovgrad dobiti nove investitore, bolji kvalitet života i zaposliti što više ljudi.

Ona je najavila da će narednih dana početi rekonstrukcija Martinićkog puta u dužini 9,6 kilometara, vrijedna tri miliona eura i podsjetila da se rekonstruiše stari put od Podgorice do Danilovgrada.

„Radovaćemo se i početku rekonstrukcije hotela Zeta, a mislim da će do kraja godine biti gotov i glavni projekat rekonstrukcije Glave Zete, što otvara mogućnost da nam nezaposlenosti i dalje ostane manja nego na državnom nivou“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da će 30. avgusta početi da radi kompanija Voli, gdje će se zaposliti blizu 80 ljudi, što je investicija od preko pet miliona.

„To dovoljno govori da u ovom vremenu pandemije Vlada, lokalne samouprave i nadležni državni organi vode računa da obezbijede što veći broj zaposlenih u lokalnim samoupravama. Na taj način sva obećanja koja smo dobili realizuju se 100 odsto“, kazala je Kovačević.

Bonus video: