Banke bilježe pad profita

Guverner Radoje Žugić kazao da su za pet mjeseci ove godine banke imale pad profit od oko 9,4 miliona eura ili 36 odsto, kao i da su dvije banke u gubitku od čega je jedna sistemska

18398 pregleda 126 reakcija 33 komentar(a)
Žugić na konsultativnom saslušanju, Foto: Luka Zeković
Žugić na konsultativnom saslušanju, Foto: Luka Zeković

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da su za pet mjeseci ove godine banke imale pad profit od oko 9,4 miliona eura ili 36 odsto, kao i da su dvije banke u gubitku od čega je jedna sistemska.

"Očekivati je da se negativni trendovi nastave" kazao je Žugić na odboru za ekonomiju finasije i budžet.

To skupštinsko tijelo je organizovalo konsultativno saslušanje Žugića povodom sprovođenja moratorijuma na kredite.

Žugić je rekao da se često u prethodnom periodu otvaralo pitanje da li je trebalo naplatiti kamate tokom moratorijuma.

"Ja bih na to pitanje odgovorio pitanjem da li možete na benzinsku pumpu kupiti gorivo džabe ili lijek u apoteku" rekao je guverner.

On je istakao da je CBCG transparentno saopštila sve informacije u vezi kamatnih stopa u moratorijumu i da nije obmanjivala javnost, kao i da za sada nema loših banaka. Dodao je da je oko 64.000 klijenata iskoristilo pravo na moratorijum i da je stopirana otplata 1,3 milijarde eura kredita.

Inicijator saslušanja poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da podatak o broju klijenata koji su iskoristili pravo na moratorijum govori da je to u nuždi urađeno, te da je finansijski potencijal građana i privrede sada znatno lošiji nego na početku ove krize.

Poslanik Srđan Milić ocijenio je da moratorijum nije bio pravičan i da ga nije trebalo dozvoliti neurednim platišama, dok je Boris Mugoša (SD) kazao da u Crnoj Gori nije ništa urađeno po pitanju moratorijuma što nije bilo u drugim zemljama i da treba biti odgovoran kada se govori o bankama koje su pokretač privrednih aktivnosti

Bonus video: