Konsultativno saslušanje o sprovođenju moratorijuma na kredite

Banke bilježe pad profita

Guverner Radoje Žugić kazao da su za pet mjeseci ove godine banke imale pad profit od oko 9,4 miliona eura ili 36 odsto, kao i da su dvije banke u gubitku od čega je jedna sistemska

18395 pregleda 126 reakcija 33 komentar(a)
Žugić na konsultativnom saslušanju, Foto: Luka Zeković
Žugić na konsultativnom saslušanju, Foto: Luka Zeković

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da su za pet mjeseci ove godine banke imale pad profit od oko 9,4 miliona eura ili 36 odsto, kao i da su dvije banke u gubitku od čega je jedna sistemska.

"Očekivati je da se negativni trendovi nastave" kazao je Žugić na odboru za ekonomiju finasije i budžet.

To skupštinsko tijelo je organizovalo konsultativno saslušanje Žugića povodom sprovođenja moratorijuma na kredite.

Žugić je rekao da se često u prethodnom periodu otvaralo pitanje da li je trebalo naplatiti kamate tokom moratorijuma.

"Ja bih na to pitanje odgovorio pitanjem da li možete na benzinsku pumpu kupiti gorivo džabe ili lijek u apoteku" rekao je guverner.

On je istakao da je CBCG transparentno saopštila sve informacije u vezi kamatnih stopa u moratorijumu i da nije obmanjivala javnost, kao i da za sada nema loših banaka. Dodao je da je oko 64.000 klijenata iskoristilo pravo na moratorijum i da je stopirana otplata 1,3 milijarde eura kredita.

Inicijator saslušanja poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da podatak o broju klijenata koji su iskoristili pravo na moratorijum govori da je to u nuždi urađeno, te da je finansijski potencijal građana i privrede sada znatno lošiji nego na početku ove krize.

Poslanik Srđan Milić ocijenio je da moratorijum nije bio pravičan i da ga nije trebalo dozvoliti neurednim platišama, dok je Boris Mugoša (SD) kazao da u Crnoj Gori nije ništa urađeno po pitanju moratorijuma što nije bilo u drugim zemljama i da treba biti odgovoran kada se govori o bankama koje su pokretač privrednih aktivnosti