problem sa obračunom poreza traje 18 godina

Islamska zajednica duguje za porez 3,15 miliona, Mitropolija dva miliona

Crnogorska pravoslavna crkva duguje 547 eura, Biskupija Kotor je na bijeloj listi, Nadbiskupija Bar duguje 91 hiljadu, Rimokatulička crka iz Podgorice 36 hiljada, dok su Eparhija Budimljansko-nikšićka i Metoh manastira Ostrog u reprogramu

25341 pregleda 363 reakcija 40 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poreski dug Mešihata Islamske zajednice Crne Gore iznosi 3,15 miliona eura, od čega je 2,27 miliona osnovni dug a 870 hiljada su kamate, dok je poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske 2,09 miliona eura, od čega je osnovni dug 1,4 miliona, a dug po osnovu kamata 690 hiljada eura, kazao je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša na današnjem konsultativnom saslušanju pred Odborom za ekonomiju o stanju poreskog duga.

On je naveo da problemi sa obračunom poreza i doprinosa za vjerske organizacije i njihove sveštenike traju već 18 godina, jer stanje nije bilo ažurirano ni u Poreskoj, ni kod vjerskih organizacija.

"Imali smo slučajeve da su sveštenici sami uplaćivali porez i doprinose i da su vođeni na njihom matični broj, a da istovremeno nijesu bili odjavljeni sa obaveze njihove vjerske organizacije. Takođe, utvrđeno je i da su obaveze za plaćanje poreza i doprinosa vođenje za sveštenike koji više ne žive u Crnoj Gori, koji su u penziji ili se iz drugih razloga ne bave tim aktivnostima. Proteklih mjeseci imali smo veoma mnogo posla. Imali smo veoma korektan odnos sa svim vjerskim zajednicama jer je rješavanje ovog problema bilo u interesu svih. U petak se završava u potpunosti obračun i pišu rješenja sa konačnim iznosom koji može biti veći ili manji za pet do 10 hiljada u odnosu na ove cifre. Nakon toga će i vjerske zajednice moći da se prijave za odloženo plaćanje ovih obaveza na 24 rate", kazao je Mugoša.

On je naveo da će se od sada obaveze vjerskih zajednica voditi kvartalno i da neće biti moguće gomilanje duga.

"Doprinosi će se od sada uredno voditi za sve sveštenike, što znači da će oni i njihove porodice imati prijavljeno zdravstveno osiguranje kao i penzijsko osiguranje na taj iznos", kazao je Mugoša.

On je naveo da je Biskupija Kotor na bijeloj listi Poreske uprave od početka, kao i da Nadbiskupija Bar ima poreski dug od 91 hiljadu eura, a rimokatolička crkva iz Podgorice dug od 36 hiljada, dok Crnogorska pravoslavna crkva ima poreski dug od 547 eura.

Mugoša je kazao da se Eparhija budimljansko-nikšića, Metoh manastira Ostrog, kao i pravoslavne crkvene opštine Nikšić i Pljevlja kao posebna pravna lica ranije prijavila za reprogram poreskih obaveza.

On je ove podatke saopština na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića, koji je nakon izlaganja kazao da se prije godinu digla frka na osnovu saopštavanja podataka da MCP duguje višemilionske iznose za porez, a na tada Mešihat i druge vjerske zajednice nijesu pominjane. Konjević je kazao da mu je drago da su problemi oko obračunavanja poreza i doprinosa i spiskova riješeni i da sveštenici više neće imati problema u vezi korišćenja prava iz penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Poslanik SNP-a Srđan Milić kazao je da treba sagledati da li se mora mijenjati zakon kako bi se precizirao način obračuna i plaćanja poreza i doprinosa vjerskih organizacija za sveštena lica.

Preporučujemo za Vas