Stigle ponude za šljemove i pendreke

Na tender crnogorske policije prijavile se četiri firme iz Crne Gore i “Yumko” iz Srbije

8156 pregleda 76 reakcija 14 komentar(a)
Među narudžbinama i komplet nove opreme za 600 policajaca (Ilustracija), Foto: Savo Prelević
Među narudžbinama i komplet nove opreme za 600 policajaca (Ilustracija), Foto: Savo Prelević

Četiri firme iz Crne Gore i jedna kompanije iz Srbije dale su ponude za prodaju intervencijske opreme, službenih palica, zaštitnih maski i balističkih prsluka na tenderu Uprave policije, ukupne procijenjene vrijednosti 780 hiljada eura, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Tender je oglašen u jeku epidemije koronavirusa još 24. aprila, a ponude su otvorene u ponedjeljak. Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” - koje su kompanije poslale ponude i koliko su one pojedinačno bile vrijedne. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, među crnogorskim kompanijama koje su dale ponudu nalaze se firme: “Centroslavija”, “Li Commerc”, “Jugobicikl” i “BT Company”. Ponudu je poslala i srbijanska firma “Yumko” iz Vranja. Nijesu svi ponuđači dali ponude za sve partije na tenderu.

Prema specifikaciji označenoj stepenom tajnosti „interno“, na ovom tenderu, najvrijednija je prva partija koja se tiče nabavke intervencijske opreme 576.180 eura, koja se sastoji od 600 komada šljemova sa ravnim vizirom, 600 prsluka sa štitnicima za noge i ruke, 600 štitova i 600 sredstava za vezivanje - lisice za ruke.

Druga partija vrijedna 14.520 eura odnosi se na nabavku službenih (gumenih) palica, koje koriste državne bezbjednosne službe. Treća partija se odnosi na nabavku 300 kompleta zaštitnih maski procijenjene vrijednosti 64.500 eura, a četvrta partija za nabavku 160 balističkih prsluka, procijenjene vrijednosti 124.800 eura.

Za partiju 1, kako je „Vijestima“ saopšteno iz Uprave policije stigle su tri ponude i to dvije ponude iz Crne Gore i jedna iz Republike Srbije. Za partiju 2 otvorene su tri ponude iz Crne Gore. Za partiju 3, stigle su tri ponude od čega dvije ponude iz Crne Gore i jedna iz Srbije, a za partiju 4 stigle su tri ponude iz Crne Gore i jedna iz Srbije.

„Zakonom o javnim nabavkama je predviđeno ko može prisustvovati otvaranju ponuda, uz napomenu da je ovaj postupak u jednom dijelu tenderske dokumentacije bio stepenovan oznakom „Interno“. Član 98 ovog Zakona predviđa „Ponude se otvaraju javno najkasnije sat vremena nakon isteka roka za dostavljanje ponuda. Otvaranju ponuda mogu da prisustvuju ovlašćeni predstavnici ponuđača sa priloženim punomoćjem potpisanim od strane ovlašćenog lica.“Drugi podaci u vezi s ponudama biće objavljeni javno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kada Komisija bude završila svoj posao“, saopšteno je iz Uprave policije.

Oni i dalje ne objašnjavaju zašto im je u jeku ekonomske i korona krize bila neophodna nabavka ove opreme.

Bonus video: