Nove akcize za gazirana pića i alkohol

Skupština nakon šest mjeseci čekanja razmotrila izmjene i dopune zakona o akcizama

20227 pregleda 56 reakcija 14 komentar(a)
Od januara novi informacioni sistem za razmjenu podataka:, Foto: Shutterstock
Od januara novi informacioni sistem za razmjenu podataka:, Foto: Shutterstock

Skupština je juče razmotrila izmjene i dopune zakona o akcizama kojim je Vlada predvidjela korekciju akciznih stopa na gazirana pića i etil alkohol, uvođenje malih pivara u akcizni sistem, formiranje novog informacionog sisterma za elektonsku razmjenu podataka o akcizama i smanjenje akcize za tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

Novim zakonskim rješenjima je definisano uvođenje novog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka od 1. januara naredne godine, kao i da akciza na etil alkohol bude 1250 eura po hektolitru (100 litara) umjesto 1500 eura koliko je definisano ovogodišnjim akciznim kalendarom. Predlog je da akciza na gazirana pića bude 25 eura po hektolitru umjesto 30 eura koliko je definisano ovogodišnjim akciznim kalendarom i da male privare čija je godišnja proizvodnja do 5.000 hektolitara plaćaju polovinu akcize u odnosu na velike pivare, odnosno pet eura po hektolitru. Akciza za tečnost za punjenje elektronskih cigareta biće 0,07 centi po mililitru tečnosti za njihova punjenja.To smanjenje je predloženo,kako je objašnjeno iz Vlade, u cilju suzbijanja nelegalne trgovine tim proizvodom i stvaranju povoljnih uslova za egzistiranje firmi na crnogorskom tržištu.

Taj predlog zakona je Vlada utvrdila krajem prošle godine i stav opozicionih poslanika je bio da je njegova primjena trebalo da bude od januara ove godine paraleno s ovogodišnjim budžetom, te da je njegovo odlaganje namjerno prolongirano kako bi se odložila primjena novih rješenja. Predlog zakona je ušao u parlament krajem decembra prošle godine.

Pomoćnik ministra finansija za poreski i carinski sistem Biljana Peranović je objasnila se da se nova rješenja uvode zbog potrebe usklađivanja akciznog kalendara s evropskim direktivama i unapređenja informacionog sistema.

Ona je kazala da je u Upravi carina (koja je zadužena za naplatu akciza) počela primjena projekta na unapređenju informacionog sistema koji se finansira iz evropskih fondova i koji će podrazumijevati izradu nove aplikacije.

“Predlog je Vlada utvrdila krajem prošle godine i definisan je rok da 1. januara naredne godine počne primjena informacionog sistema koji do tog roka ne možemo imati. Moraju se popisati zalihe etil alkohola i gaziranih pića prije primjene objave zakona u Službenom listu. Ako ga usvojimo do kraja mjeseca primjena bi počela u avgustu i nove akcize će važiti četiri mjeseca. Predlažem da zbog kašnjenja s ovim rokovima vidite s ministrom finasija da se ovaj predlog povuče prije glasanja”, kazao je samostalni poslanik Aleksandar Damjanović.

Raško Konjević (SDP) ocijenio je da akcizna i porska politika u ovom trenutku zaslužuje da se dobro analizira jer smo svjedoci da će turizam kao ključna ekonomska grana da doživi veliki pad.

“Akcize za pojedine stvari su velike kao što je akciza za gorivo. Učešće države u cijeni goriva je oko 55 do 60 odsto, pa dolazimo do paradoksalne situacije da je gorivo kod nas skuplje nego u nekoj evropskoj državi”, istakao je Konjević.

Poslanik SNP-a Srđan Milić je kazao da akcizna politika ne odgovara problemima s kojima se suočavamo, dok je poslanik SD-a Boris Mugoša ocijenio da se moraju korigovati akcize na gorivo, te da će uspostavljanje informacionog sistema doprinijeti suzbijanju sive ekonomije.

U DPS-u su ocijenili da je zadržavanje akciza na etil alkohol važno da bi se cijene ujednačile s onima u regionu.