Penzioneri KAP-a idu do Strazbura

Bivši radnici aluminijumske fabrike traže isplatu otpremnina koju su dobile i njihove kolege

3943 pregleda 2 komentar(a)
Dvije presude u korist bivših radnika:Raković, Foto: Savo Prelević
Dvije presude u korist bivših radnika:Raković, Foto: Savo Prelević

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju, sada penzioneri, koji već pet godina protestuju i insistiraju da im se isplate otpremnine u iznosu od 5,45 miliona eura i novac iz bivšeg stambenog fonda preduzeća, najavili su da će pravdu tražiti sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, nakon nepovoljnih presuda viših sudskih instanci u Crnoj Gori.

Radi se o ljudima koji su napustili aluminijumsku kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, a kojima, kao njihovim prethodnicima, nije isplaćena otpremnina prema socijalnom programu.

Oni su 13. juna ove godine, nakon što je to dozvolila epidemiološka situacija u zemlji, nastavili okupljanja svakog petka ispred Ministarstva finansija, poštujući mjere NKT-a u vezi sa suzbijanjem zarazne bolesti.

„Ustavni sud nam je na neustavan način suspendovao odredbe prethodno donijetog zakona u vezi s isplatom otpremnina čime smo diskriminisani u odnosu na ostale radnike koji su prethodno isplaćeni. Sad čekamo konačnu odluku Vrhovnog suda, nakon čega ćemo se u slučaju nepovoljne odluke obratiti Evropskom sudu u Strazburu na isti način kao što smo prethodno uradili za neisplaćeni novac iz stambenog fonda“, objasnio je „Vijestima“ Nikola Raković, ovlašćeni predstavnik penzionera KAP-a.

Poslije dvije prvostepene presude donijete u korist penzionera KAP-a da im se isplate otpremnine, ostale sudske instance u Crnoj Gori poništile su te presude, a Ustavni sud stavio van snage odredbe zakona koji im je omogućavao isplatu otpremnina.

„Želimo istaći da su to naše pare i od njih nećemo odustati i kad-tad ćemo ih dobiti. Pravda je spora, ali dostižna. Naše pare, kako za otpremnine, tako i za stambeni fond su utemeljene na osnovu važećih akata firme, kao i leks specijalis zakona za otpremnine, koji su izglasala 44 poslanika, a kojeg Vlada nije ispoštovala kako za mandata bivšeg premijera Mila Đukanovića, tako i tokom mandata premijera Duška Markovića“, istakao je Raković.

On je podsjetio da su od samog početka borbu za svoja prava poveli kroz institucije sistema, ali i da od svojih potraživanja sigurno neće odustati.

„Prilikom naših okupljanja poštujemo mjere predostrožnosti, kao i potrebe naših penzionera za obavljanjem dodatnih poslova na selu radi egistencije njihovih familija. Nećemo odustati od naših para, ni zbog nas, niti zbog naših familija. I prije nas su se dešavale razne eksproprijacije, pa su građani poslije nekog vremena ili s promjenom vlasti bili obeštećeni“, zaključio je Raković.

Bonus video: