EBRD i EU: Više od 80 miliona eura za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, Srbiji, BiH...

"Veoma smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima. Ovaj angažman svjedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na Zapadnom Balkanu", rekao je potpredsjednik EBRD, Pjer Elbron

9009 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) obezbijediće dodatnih više od 80 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Iz EBRD je saopšteno da će obezbijediti do 70 miliona eura novih kreditnih linija za partnerske finansijske institucije za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

EU će u isto vrijeme obezbijediti 15 miliona eura za identifikaciju i verifikovanje najbolje raspoložive opreme i tehnologije kako bi mala i srednja preduzeća povećala svoju konkurentnost i podržala prelazak na zelenu ekonomiju.

EBRD i EU su zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa odlučili da obezbijede sredstva koja će pružiti podršku oporavku rastu i povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

"Veoma smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima. Ovaj angažman svjedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na Zapadnom Balkanu", rekao je potpredsjednik EBRD, Pjer Elbron.

Komesar EU za proširenje, Oliver Varhelji rekao je da su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju Zapadnog Balkana.

"Zato koristimo našu dugogodišnju saradnju sa EBRD u regionu da povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima - ne samo da bi preduzeća opstala, već i da bi ojačali njihovu otpornost i postavili osnove za održivi oporavak", dodao je komesar.

Bonus video: