Stečaj u Lipovu zavisi od uplate dijela duga

Centralna banka treba da dostavi sudu izvode o računima
181 pregleda 2 komentar(a)
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.02.2018. 11:35h

Privredni sud nije završio produženu raspravu o zahtjevu Poreske uprave (PU) da se pokrene stečajni postupak u Fabrici vode Lipovo u Kolašinu, zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja, u iznosu od oko 341 hiljadu eura, jer iz Centralne banke sudu nije dostavljen izvod o stanju na računima dužnika.

Stečajni sudija Miodrag Anđelić ročište je otkazao za 12. februar, a stečaj može biti izbjegnut samo ako u međuvremenu fabrika izmiri veći dio duga.

Fabrikom vode Lipovo gazduje kompanija Atlas Invest, iz Atlas grupacije Duška Kneževića i javnosti nepoznata arapska firma Mega Gulf Investments Holding iz Dubaija.

Punomoćnica PU Anka Medojević kazala je juče pred sudom da PU ostaje pri predlogu za pokretanje stečaja u fabrici vode, kao i da je dužnik, u međuvremenu, platio samo 20.448 eura, što je nedovoljno u odnosu na ukupan iznos duga.

Iz PU su objasnili da osim verbalnih obećanja o isplati duga nikakav formalni sporazum o izmirenju obaveza sa fabrikom nije potpisan.

Punomoćnica fabike vode Bojana Mitrović ponovila je da su vodili pregovore sa PU, uplatili dio duga i da imaju namjeru da nastave sa izmirenjem obaveza.

PU je od kraja februara 2016. pokušala prinudno da naplati svoje potraživanje u iznosima od oko 286 hiljada i oko 55 hiljada eura, ali to joj nije pošlo za rukom.

Kolašinska fabrika vode je prema posljednjim podacima, bila u blokadi 382,9 hiljada eura, a blokada je prema podacima saopštenim na zaključnom ročištu 13. oktobra trajala neprekidno od 25. februara 2016. godine.

Fabrika nije aplicirala kod PU za reprogram poreskih obaveza.

Bonus video: