Građanima nedostaje ekonomiski patriotizam

"Proizvođači moraju biti prisutni u velikim marketima, jer se tu obavlja najveći dio kupovine"
122 pregleda 4 komentar(a)
Plantaže vinograd, Foto: Savo Prelević
Plantaže vinograd, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2018. 11:38h

U Crnoj Gori su prepoznatljivi domaći proizvodi, ali se osjeća nedostatak ekonomskog patriotizma, odnosno građani ne vide vezu između svoje kupovine i poboljšanja ekonomije, pokazalo je istraživanje o stavovima potrošača o toj oblasti.

Predstavnik agencije Ipsos, koja je radila istraživanje za potrebe Privredne komore (PKCG) Vlado Raičević, kazao je da su građanima domaći proizvodi ukusniji i kvalitetniji, uslovno, govoreći i zdraviji, kao i da ih potrošači prepoznaju.

“Međutim, u Crnoj Gori se osjeća nedostatak ekonomskog patriotizma, jer građani ne vide vezu između kupovine crnogorskih proizvoda i poboljšanja ekonomije, odnosno otvaranja novih radnih mjesta”, kazao je Raičević juče novinarima u PKCG.

Agencija Mina biznis je prenijela da se istraživanje, odnosilo na prepoznatljivost brenda “Dobro iz Crne Gore” i crnogorskih proizvođača unutar tog sistema. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od hiljadu ispitanika, starijih od 18 godina u drugoj polovini januara.

Raičević je kazao da je 13,5 odsto više ispitanika koristilo crnogorske proizvode nego godinu ranije, a skoro 14 odsto planira da kupuje još više.

“Mane domaćih proizvoda su dizajn, pakovanje i dostupnost, a prednosti ukus i kvalitet. Treba povećati dostupnost, vidljivost i pakovanje koje mora pratiti svjetske trendove, ali bitna je i svijest šta znači to kada se kupuju domaći proizvodi”, smatra Raičević.

Proizvođači, kako je kazao, moraju biti prisutni u velikim marketima, jer se tu obavlja najveći dio kupovine, odnosno 75 odsto, dok se 25 odsto kupovine obavlja u malim prodavnicama.

Sekretarka Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije u PKCG Lidija Rmuš kazala je da ta institucija desetu godinu radi na brendiranju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kroz projekat “Dobro iz Crne Gore”.

“Moramo da počnemo da više popularišemo domaće proizvode, zbog čega je PKCG prošle godine pokrenula projekat “Kupujmo domaće”, podsjetila je Rmuš.

Prema njenim riječima, poruka je da kupovina domaćih proizvoda ima multiplikativne efekte na ekonomiju i nacionalni prosperitet.

“Raste tražnja za domaćim proizvodima, već se i neki proizvodi prepoznaju po brendu “Dobro iz Crne Gore” zaključila je Rmuš.

Bonus video: