Marković: Nominalni iznos najniže penzije povećaće se preko 13 odsto

"Odlučio sam da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima. Zakon je izraz naše brige za penzionere, on obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera", saopštio je Marković

33692 pregleda 141 reakcija 90 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.07.2020. 16:28h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković odlučio je nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima da odmah stavi u proceduru Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjene Zakona uz istovremeno osiguranje redovnosti isplata i održivosti finansijskog sistema, saopšteno je iz Vlade.

"Odlučio sam da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima. Zakon je izraz naše brige za penzionere, on obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera", saopštio je Marković nakon završnog radnog sastanka sa predsjednikom Socijalnog savjeta Vukašinom Zogovićem, predsjednicima Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđom Kekovićem i Saveza sindikata Crne Gore Duškom Zarubicom, i njihovim saradnicima.

U saopštenju Vlade se dodaje da su svi predstavnici socijalnih partnera iskazali veliko zadovoljstvo Markovićevom odlukom, čime je kako navode iz Vlade, još jednom potvrđen kvalitetne saradnje Vlade i socijalnih partnera koja je dostigla visok stepen uzajamnog povjerenja.

"Socijalni partneri su na sastanku posebno istakli da ova odluka dobija naročito na značaju zato što je donijeta u uslovima teške ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa", piše u saopštenju Vlade.

Marković se na sastanku zahvalio socijalnim partnerima na korektnosti i punom razumijevanju rekavši da se odlučio na ovaj potez uprkos tome što za ovaj Zakon treba obezbijediti značajna dodatna finansijska sredstva na srednji i dugi rok i to vremenu teške krize tokom koje je primarni cilj da održimo ekonomsku supstancu.

"Ovo je pečat uspješne saradnje Vlade Crne Gore i socijalnih partnera. On je rezultat naše moralne obaveze da omogućimo najstarijoj našoj populaciji da uživa u rezultatima svoga rada i da što manje osjeti nesagledive ekonomske posljedice koje kriza izazvana koronavirusom nosi sa sobom. Finalizujemo i III paket mjera podrške, i Vlada čini maksimalne moguće napore na svim poljima da se u najvećoj mogućoj mjeri ublaže posljedice od do sada nezapamćenih negativnih efekata pandemije koronavirusa", kazao je Marković.

Sadašnja minimalna penzija u Crnoj Gori je 128 eura, a novim zakonom je još prije dvije godine trebala biti povećana na 144 eura.

Bonus video: