Kad Vlada neće da broji dane za treći paket - prolaze mjeseci

Vlada 82 dana od usvajanja drugog paketa mjera podrške građanima i privredi nije izašla s trećim paketom koji je privreda tražila hitno

43256 pregleda 90 reakcija 34 komentar(a)
Promocija paketa stiže pred parlamentarne izbore: Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Promocija paketa stiže pred parlamentarne izbore: Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković

Vlada 82 dana od usvajanja drugog paketa mjera podrške građanima i privredi nije izašla s trećim paketom koji je privreda tražila “u što hitnijem roku”.

Jedna od posljednjih najava o dugoočekivanom novom paketu za saniranje ekonomskih posljedica zbog koronavirusa od državnih zvaničnika stigla je prije mjesec, kada je koordinator za treći dio mjera i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović izjavio da ga pripremaju i da će ga predstaviti javnosti najkasnije za 15 dana.

Neostvareno

“Nećemo brojati dane. Naša je želja da dođemo do kredibilnog dokumenta koji će zadovoljiti sve kriterijume koji nisu nimalo jednostavni, da ispunimo sva očekivanja ukupne javnosti, a posebno da zainteresovani sektori prepoznaju realni prostor i šansu za oporavak i razvoj. To je naša odrednica, ali ja sam siguran da ćemo ga najkasnije u roku od 15 dana predstaviti javnosti. Kao što vidite, svaki dan ga pomalo predstavljamo”, izjavio je Simović 16. juna. Premijer Duško Marković je kazao 24. juna da je treći paket oslonjen na rebalans budžeta, “finalizuje se i mislim da ćemo ga možda imati do kraja juna”.

Marković je u maju rekao da će najkasnije u prvoj sedmici juna biti treći paket koji će svi osjetiti.

“Treći paket mjera je u pripremi. Očekujem da ćemo sjutra imati koordinaciju u odnosu na predložene mjere. Mogu biti usvojene krajem maja, početkom juna. Najkasnije prva sedmica juna. Usmjeren je na podsticanje cijele ekonomije, privrede, posebno turističku privredu. Želimo da stvorimo pretpostavke i promovišemo alate i mehanizme kako više da proizvodimo, smanjimo uvoznu zavisnost...”, poručio je Marković 25. maja.

Predsjednik Vlade je prvi put 24. aprila, kada je usvojen drugi set pomoći, najavio treći paket za 15 dana. Tada je kazao da se on priprema u saradnji s međunarodnim partnerima i “sve što je strateški važno za crnogorsku ekonomiju biće u tom paketu”. Rokovi su potom u javnim nastupima stalno pomjerani.

Predsjednik države Milo Đukanović je sredinom aprila kazao da bi Vlada odmah trebalo da pripremi treći, mnogo ofanzivniji i čisto ekonomski paket mjera za ublažavanje posljedica od koronavirusa, koji će maksimalno brzo ekonomiji dati dinamiku kakvu je imala iz pretkriznog perioda.

“Vjerujem da će se tokom narednog mjeseca donijeti odluke koje će biti od presudnog značaja za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore u narednoj deceniji”, rekao je Đukanović 16. aprila.

Plan

Vlada će prije parlamentarnih izbora, zakazanih za 30. avgust, početi da promoviše i sprovodi mjere iz trećeg paketa.

Najave su da će obezbijediti novac za likvidnost i obrtna sredstva turističkoj i drugoj privredi. Treći paket treba da uključi mjere za investicije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje je država uvozno zavisna, kao i projekte koji u srednjem roku mogu uticati da Crna Gora ne bude toliko zavisna od uvoza. Ti projekti se odnose na poljoprivredu, industriju, građevinarstvo, preradu kamena i ruda...

Osim obezbjeđivanja povoljnije kreditne podrške države u saradnji s bankama, predviđene su subvencije za kamate turističkoj privredi od osam miliona, očekuje se podrška izvoznicima, kao i trgovcima za otkup poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednicima za proizvodnju i pripremu naredne sjetve. U međuvremenu produžene su subvencije za plate za turizam i ugostiteljstvo za jun, smanjena opterećenja za plaćanje naknada Morskom dobru. Predstavnici privrede su krajem aprila poručili da očekuju da Vlada treći paket mjera podrške privredi kreira u što kraćem roku u dogovoru sa socijalnim partnerima, da ga usvoji početkom maja i da u njemu budu rješenja koja će poslodavcima i preduzetnicima obezbijediti poslovanje koje nosi minimalne rizike i može zaustaviti potencijalna otpuštanja radnika.

U drugom paketu, vrijednom 46 miliona eura s bruto efektom od 75 miliona, najvažnije su subvencije za zatvorene i ugrožene djelatnosti u vezi s minimalnom zaradom i novo zapošljavanje za april i maj. U martovskom - prvom paketu je bilo dominantno odlaganje plaćanja kreditnih i poreskih obaveza.

Prijaviće projekte za novac EU

Investicioni plan za Zapadni Balkan, vrijedan više desetina milijardi eura, koji Evropska unija (EU) priprema za jesen, imaće veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa, ocijenio je premijer Duško Marković.

„Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture, u energetici, saobraćaju, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije”, kazao je Marković tokom posjete Briselu, saopšteno je iz Vlade.

On je rekao da je država u prilici da te projekte ima na jedinstvenoj investicionoj listi i da ih brzo ponudi Evropskoj komisiji (EK), navodeći da vjeruje da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da će Crna Gora dobiti neophodna sredstva

Bonus video: