Program podsticajnih mjera u turizmu: Generisanje većih prihoda, produženje sezone...

Program podrazumijeva šest mjera podrške, koje se odnose na obogaćivanje i unaprijeđenje ponude, podršku marketing aktivnostima na emitivnim tržištima, za kanjoning, organizovanje manifestacija, lokalnim turističkim organizacijama i za razvoj MICE turizma
76 pregleda 1 komentar(a)
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.02.2018. 10:51h

Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za prošlu i ovu godinu, vrijedan 440 hiljada eura, treba da doprinese generisanju većih prihoda u tom sektoru, produženju sezone i povećanju stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta, navodi se u Izvještaju o njegovoj realizaciji.

“Cilj Programa je obogaćivanje i unaprijeđenje kvaliteta turističke ponude uz poboljšanje marketing aktivnosti kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta, u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, produženja turističke sezone, povećanja stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta, potrošnje i zaposlenosti”, navodi se u Izvještaju koji je u četvrtak usvojila Vlada.

Vlada je u maju prošle godine usvojila Program podsticajnih mjera u oblasti turizma, dok su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija (NTO) pripremili Izvještaj o njegovoj realizaciji.

Program se realizuje raspisivanjem javnih poziva za svaku mjeru podrške pojedinačno, a ukupna opredijeljena sredstva za njegovu realizaciju iznose 440 hiljada eura.

Program podrazumijeva šest mjera podrške, koje se odnose na obogaćivanje i unaprijeđenje ponude, podršku marketing aktivnostima na emitivnim tržištima, za kanjoning, organizovanje manifestacija, lokalnim turističkim organizacijama i za razvoj MICE turizma.

U okviru mjera za obogaćivanje i unaprijeđenje ponude, NTO je u junu prošle godine pozvala zainteresovane da dostave zahtjeve za dobijanje podrške za projekte iz oblasti turizma.

Na poziv su stigla 33 zahtjeva, od čega je 16 projekata ispunilo uslove za dodjelu ukupno 60 hiljada eura, sa kojima su zaključeni ugovori. Od tih 16 projekata, do sada je realizovano pet, koji se odnose na izgradnju veće i manje avanturističke staze u Kolašinu, uređenje poletišta Koraćki krš, Savin kuk - paraglajding, izgradnju dvije avanturističke staze i razvoj, unaprijeđenje staza za hodanje na krpljama.

“Ostali projekti bi trebalo da budu realizovani do kraja septembra. Ukupna opredijeljena sredstva iznose 60 hiljada eura, od čega je obavljeno plaćanje 26,48 hiljada, dok će preostala sredstva biti uplaćena nakon realizacije projekata”, navodi se u Izvještaju.

U okviru mjera podrške marketing aktivnostima na emitivnim tržištima, NTO je objavila poziv zainteresovanim za podršku za udruženo oglašavanje organizovanih programa putovanja, koje obuhvata oglašavanje Crne Gore kao turističke destinacije od NTO, i organizatora putovanja, sa avionskim dolascima, u njegovim promotivnim kampanjama.

Podrška se odnosila na tržišta Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Poljske, ali dostavljeni zahtjevi nijesu ispunjavali tražene uslove, zbog čega je predloženo da se predviđena sredstva iskoriste za podršku marketing aktivnostima na emitivnim tržištima Izraela i Irana.

“Imajući u vidu da su sredstva od 50 hiljada eura ostala neiskorišćena, predloženo je raspisivanje izmijenjenog poziva kojim bi se podržale marketing aktivnosti na tržištima Izraela i Irana”, saopšteno je u Izvještaju.

Na poziv se mogu javiti turističke agencije, odnosno turoperatori registrovani u Crnoj Gori, koji promotivne kampanje realizuju u saradnji sa turoperatorima sa tržišta Izraela i Irana. Najveći iznos sredstava koji bi se mogao odobriti je do 50 hiljada i ne više od 50 odsto prihvatljivih troškova.

U okviru mjera podrške za kanjoning, NTO je objavila poziv za dodjelu podrške na koji je stigao jedino zahtjev Planinarskog saveza Crne Gore, koji je ispunio propisane uslove i sa kojim je zaključen ugovor o dodjeli sredstava.

“Obuka vodiča za kanjoning se realizuje kroz dva modula od kojih je jedan uspješno realizovan, dok će drugi biti do kraja godine. Ukupna opredijeljena sredstva iznose deset hiljada eura od čega je već plaćeno 4,36 hiljada eura”, objašnjeno je u Izvještaju.

Mjere podrške predviđene za organizovanje manifestacija realizuju se u tri oblasti, odnosno za projekte ukupne predračunska vrijednost do 20 hiljada eura, do 100 hiljada eura i više od tog iznosa.

Na poziv NTO za podršku projektima predračunske vrijednosti do 20 hiljada stigla su 33 zahtjeva, nakon čijeg razmatranja je odlučeno da se dodijeli podrška realizaciji još šest manifestacija, što znači ukupno 39.

“Ukupno opredijeljena sredstva iznosila su 40 hiljada eura, dok je do sada isplaćen iznos od 30,2 hiljade”, navodi se u Izvještaju.

Na poziv Ministarstva za podršku projektima ukupne vrijednosti do 100 hiljada eura stigao je 31 zahtjev, od kojih devet ne ispunjava uslove. Ukupno su potpisana 22 ugovora o sufinansiranju manifestacija, od kojih je do sada realizovano 20.

“Opredijeljena sredstva podrške su iznosila 70 hiljada eura, dok je ukupno isplaćeno 58,5 hiljada. Preostala sredstva biće isplaćena nakon dostavljenih izvještaja o realizaciji manifestacija”, navodi se u Izvještaju.

Ministarstvo je za podršku za muzičke festivale ukupne predračunske vrijednosti više od 100 hiljada eura objavilo poziv na koji je dostavljeno sedam zahtjeva. Ukupna raspoloživa sredstva za tu mjeru podrške su 145 hiljada eura, a Ministarstvo je potpisalo sedam ugovora o sufinansiranju.

U okviru mjera podrške lokalnim turističkim organizacijama na turistički nedovoljno razvijenim područjima, NTO je objavila poziv na koji je stiglo sedam zahtjeva, od kojih je pet ispunilo uslove.

“Ukupna opredijeljena sredstva iznose 4,65 hiljada eura, a projekti još nijesu realizovani, već su u toku razgovori sa predstavnicima lokalnih turističkih organizacija”, objašnjeno je u Izvještaju.

NTO je u okviru mjera podrške za razvoju MICE turizma objavila poziv na koji su dostavljena četiri zahtjeva, koji su ispunili uslove.

Realizovani su projekti Međunarodni kongres podmorničkih veterana i organizacija međunarodnog događaja Adriatic Sea Forum. Ukupna opredijeljena sredstva iznosila su 25,13 hiljada, od čega je isplaćeno 21,13 hiljada.

“Do kraja prvog kvartala ove godine treba da budu realizovana i dva projekta koja se odnose na promociju međunarodnog događaja EADV Spring Symposium”, zaključuje se u Izvještaju.

Bonus video: