Eurofond tvrdi da nije uništio Solanu: Kupovali smo akcije po zakonu

"Obmanjivanje javnosti o kupovini Solane za 800.000€ za cilj ima bespravno oduzimanje imovine koja je zakonito kupljena na berzi i plasira se sa željom i ciljem da se Solana vrati u državnu imovinu ignorišući činjenicu da je država već uzela novac po tom pitanju"

3062 pregleda 6 komentar(a)
Solana u Ulcinju (arhiva, Foto: Savo Prelević
Solana u Ulcinju (arhiva, Foto: Savo Prelević

Povodom teksta "Ugasili Solanu, pa uvozimo so za 1,3 miliona", reagovao je direktor Društva za upravljanje investicionim fondom Euroinvest Marko Bertanjoli.

"Euroinvest" upravlja "Eurofondom" - većinskim vlasnikom ulcinjske Solane "Bajo Sekulić".

Reakciju prenosimo u cjelosti.

"Obmanjivanje javnosti o kupovini Solane za 800.000€ za cilj ima bespravno oduzimanje imovine koja je zakonito kupljena na berzi i plasira se sa željom i ciljem da se Solana vrati u državnu imovinu ignorišući činjenicu da je država već uzela novac po tom pitanju.

Obmana je i tvrdnja da je Solana pretvorena u gradsko građevinsko zemljište, ona je takva kupljena.

Neistina je i to da je Eurofond uništio proizvodni proces Solane, a u nizu netačnih tvrdnji stoji i obmanjivanje javnosti da Nacionalni parkovi upravljaju Solanom, oni su u klasičnom zakupu iste.

Sve ove obmane neće spriječiti akcionare da ostvare svoja prava. Solana je privatizovana putem berzanske prodaje, odlukom države, a kupovana je od svih zainteresovanih za trgovinu hartijama od vrijednosti. Obmanjivanje javnosti o tome da je Eurofond postao većinski vlasnik preko navodnih ugovora i raznih dilova je klasična neistina jer su materijalni dokazi u potpunosti na našoj strani.

Jedina istina je da je kroz masovnu vaučersku privatizaciju Eurofond stekao vlasništvo 14,57% akcija Solane. Od 24. 9. 2003. Eurofond je javno i transparentno kupovao akcije Solane na berzi u Crnoj Gori. Famozna dezinformacija o kupovini od 800.000 eura se povezuje s kupovinom paketa od Zavoda za zapošljavanje. Možemo dokumentovati, a svi mogu provjeriti u CKDD (Centralno Klirinško Depozitarno Društvo) da je tada, 26. 3. 2007. godine, na berzanskoj aukciji koja je trajala tri dana Eurofond, koji je ponudio najveću cijenu, kupio paket od 164,058 akcija, što iznosi 4,55% vlasnišva, gdje su akcije plaćene 15,24 eura po akciji (iako su prije toga akcije Solane bile 1,5 eura po akciji na berzi). Akcijama se trgovalo godinama, a Eurofond je postupno kupovao akcije Solane, ali jedino na berzi, javno i transparentno, što se takođe može provjeriti u CKDD i za tu kupovinu Eurofond za paket od 4,55% vlasništva platio je 2.500.293,14€, na berzi javno i transparentno. O tome se raspravljalo u Skupštini i Vladi Crne Gore, pa zaključkom Skupštine od 16. 7. 2014. godine se kaže: “Skupština Crne Gore insistira da Vlada Crne Gore, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte sagledaju mogućnost vraćanja većinskog dijela akcijskog kapitala AD Solana ‘Bajo Sekulić’ Ulcinj u državno vlasništvo".

Zaključak Vlade je bio sljedeći: "S tim u vezi, ističemo da je Solana ‘Bajo Sekulić’ akcionarsko drušvo, koje je privatizovano putem masovne vaučerske privatizacije i kupovinom akcija na berzi, odnosno Vlada Crne Gore, nije izvršila privatizaciju Solane na tenderu, putem zaključivanja ugovora o privatizaciji. S toga ne postoji mogućnost za realizaciju predmetnog zaključka.” Po istom tom pitanju Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je na 13-oj sjednici od 21. 9. 2015. godine dao mišljenje: “Postupak privatizacije društva AD Solana ‘Bajo Sekulić’ Ulcinj sproveden je u skladu sa zakonom kroz postupak masovne vaučerske privatizacije i kasnije prodajom ostatka kapitala državnih fondova na berzi. Na osnovu navedenog država može jedino kupovinom akcija da stekne - vrati vlasništvo u društvu AD Solana ‘Bajo Sekulić’ Ulcinj."

Selektivna sjećanja navode na to da kontroverza možda ipak leži u redovima Opštine Ulcinj ili političkih pojedinaca, a za nas je ovo isključivo ekonomsko pitanje. Vaučer je novac. S obzirom da mi odavno trpimo gubitke proizvedene oprečnim mišljenjima, usporavanjem i miniranjem realizacije planova, predlažemo Opštini Ulcinj da prije svega insistira i traži da se u što kraćem roku donese odluka o pravu svojine/vlasništva, ma kakva ona bila, kako i njihov projekat ne bi propao zbog nemogućnosti dogovora, a mi ćemo tražiti pravni put za zaštitu naših prava."

Povezani članci

13. Jul 2020.

Ugasili Solanu, pa uvozimo so za 1,3 miliona

Bonus video: