Zakon o PIO dostavljen u skupštinsku proceduru

Izmijenjenim zakonom, kako je saopšteno, unapređuju se uslovi penzionisanja, jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije

3778 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Betaphoto
Ilustracija, Foto: Betaphoto

Vlada je danas dostavila u skupštinsku proceduru Predlog izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i predložila da se donese po skraćenom postupku.

“Vlada predlaže Skupštini da taj zakon donese po skraćenom postupku kako bi se obezbijedilo ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa predloženim rješenjima zakona i u cilju zaštite korisnika penzija”, navodi se u obrazloženju predloženog dokumenta.

Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o PIO, kojim se značajno unapređuju uslovi penzionisanja i povećava minimalna penzija.

Izmijenjenim zakonom, kako je saopšteno, unapređuju se uslovi penzionisanja, jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.

Na te pogodnosti će imati pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju prvi put ostvarili od 1. januara ove godine.

Vlada je, osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere, kako tvrde, značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po 'rotirajućoj formuli' sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

Navedene pogodnosti će ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primamja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.

Zakon je usaglašen krajem 2018. godine, a Socijalni savjet ga je usvojio prije više od godinu.