Tajna ko su stranci koji su dobili crnogorski pasoš

Vladin trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz investicije startovao je 1. januara 2019. i na taj način može biti dodijeljeno do 2.000 pasoša

42595 pregleda 175 reakcija 40 komentar(a)
U okviru projekta biće dodijeljeno 2.000 pasoša (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
U okviru projekta biće dodijeljeno 2.000 pasoša (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdalo 12 pasoša stranim državljanima, ali su njihova imena tajna.

Iz resora kojim rukovodi ministar Mevludin Nuhodžić, u odgovoru na pitanje “Vijesti” ko je dobio crnogorski pasoš, pozvali su se na Zakon o državljanstvu kojima je precizirano kome MUP može dati te podatke.

“U skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu i Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, na osnovu predloga predsjednika Vlade, MUP je donio 12 rješenja aplikantima o prijemu u crnogorsko državljanstvo. Na upit o imenima osoba koja su dobila crnogorsko državljanstvo po ovom osnovu ukazujemo da MUP nema saglasnost osoba na koje se traženi podaci odnose. Shodno članu 37 stav 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisano je da lične podatke iz registra crnogorskih državljana koristi nadležni organ-MUP u vršenju svoje djelatnosti u skladu sa zakonom. U skladu sa stavom 2, nadležni organ je obavezan da drugim korisnicima dostavi podatke iz registra samo ako su zakonom ovlašćeni da koriste te podatke ili na zahtjev, odnosno uz saglasnost lica na koje se ti podaci odnose”, odgovor je MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, postupajući po predlogu za prijem lica po osnovu posebnog programa ulaganja u crnogorsko državljanstvo, vrši bezbjednosne provjere preko nadležnih organa i pribavlja saglasnost Agencije za nacionalnu bezbjednost. Nakon ocjene svih pribavljenih dokaza i činjenica, donosi odluku o ispunjenosti uslova za prijem u crnogorsko državljanstvo, saopšteno je u MUP-u

Vladin trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodijeljeno do 2.000 pasoša.

Obećali i imena

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović i bivši ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović su obećali, kada je Vlada prezentovala ovaj program, da će sve biti transparentno i da će imena svih koji dobiju pasoš Crne Gore kroz ovaj program biti dostupna javnosti.

“Vijesti” su prošle sedmice iz više izvora objavile informaciju da je prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva dobio državljanin Ruske Federacije.

Informaciju da je dodijeljen prvi pasoš zvanično su potvrdili u kompaniji “Henley & Partners”, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu, ali zbog povjerljivosti nijesu htjeli da saopšte ime svog klijenta i njegovu matičnu državu.

bećali da će sve informacije biti dostupne javnosti: Radulović i Simović na prezentaciji projekta -
bećali da će sve informacije biti dostupne javnosti: Radulović i Simović na prezentaciji projekta -foto: Saša Matić

Do crnogorskog pasoša može se doći ulaganjem u neki od projekata u oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Na listu prioritetnih projekata u turizmu uvršteni su projekti iz Kolašina - izgradnja kondo hotela „Kolašin Resort&Spa“, „Breza“, „Bjelasica 1450“ i „K16“, na Žabljaku - kondo hotel „Durmitor Hotel & Vilas“ i u Budvi - kondo hotel „Kraljičina plaža“ u Miločeru, kao i “Boka Place” u Porto Montenegru.

Neki od investitora sa te liste već imaju crnogorsko državljanstvo, poput Petrosa Statisa i Vei Seng Pol Pua. Nisu poznata imena onih koje svi investitori kandiduju za ekonomsko državljanstvo kroz odobrene povlastice.

Ovogodišnjim budžetom je planirano da državna kasa dobije 15 miliona eura po osnovu realizacije ovog projekta, ali u rebalansu budžeta ti prihodi nijesu projektovani zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Povezani članci

08. Jul 2020.

Rus prvi do crnogorskog „zlatnog pasoša”