“Medica” ponudila 103 hiljade za nekadašnju apoteku “Galenike”

Jedna ponuda na tenderu stečajne uprave “Galenike Crna Gora” za poslovni prostor sa laboratorijom

6995 pregleda 3 komentar(a)
Odluka o ponudi u roku od osam dana: Perišić, Foto: Luka Zeković
Odluka o ponudi u roku od osam dana: Perišić, Foto: Luka Zeković

Podgorička farmaceutska kompanija “Medica”, kojom rukovodi direktor Nikola Zarubica, ponudila je103 hiljade eura za poslovni prostor površine 173 kvadrata “Galenike Crna Gora” u stečaju, koji se sa laboratorijom nalazi preko puta glavne autobuske stanice u Podgorici.

To je bila jedina ponuda na tenderu stečajne uprave “Galenike Crna Gora”. Stečajni upravnik Veselin Perišić, prema oglasu, u roku od osam dana će odlučiti o pristigloj ponudi.

Stečajna uprava je 11. juna ove godine oglasila prodaju dijela imovine tog preduzeća po ukupnoj početnoj cijeni nešto nižoj od 900.000 eura. Poslovni prostor sa laboratorijom bio je oglašen po početnoj cijeni od 102.114 eura.

Od oglašenih nekretnina, najinteresatnija je bivša fabrika ljekova “Galenike” u Zagaraču (Opština Danilovgrad), površine 958 kvadratnih metara (plus oko 3.600 kvadrata zemljišta), koju je stečajni upravnik prije više od dva mjeseca dao u zakup investitorima koji su pobjednici tendera prijestonice Cetinje za zakup bivšeg “Oboda”.

Za tu fabriku u Privredni sud nije stigla nijedna ponuda, iako se to očekivalo u stečajnom preduzeću, budući da je konzorcijum koji čine kanadska kompanija “Eviana Health Corporation” i domaće firme - “Montenegro Bio Science” i “Ramel”, najavio da će se u Crnoj Gori baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta.

Upravnik Perišić je tokom prvog oglasa, 11. februara ove godine objavio prodaju bivše fabrike za proizvodnju ljekova u Zagaraču i još nekoliko poslovnih prostora, ali je stečajni sudija Blažo Jovanić uvažio prigovor finansijske institucije “Heta” i naložio upravniku da odloži prodaju tog dijela imovine.

“Heta” potražuje od “Galenike” 2,7 miliona zbog nevraćenog kredita, od čega je priznato oko 1,8 miliona, a za 900.000 eura kamate je povedena parnica. “Galenika” je u stečaju od 8. jula 2019. godine na zahtjev Poreske uprave zbog duga za poreze i doprinose od oko 2,6 miliona.

Povjerioci su prijavili da im to preduzeće ukupno duguje oko devet miliona.

Bonus video: