Štednje bilo i na socijalnoj zaštiti

Deficit budžeta u maju 45 miliona. Prihodi smanjeni za 22 odsto, a rashodi za četiri odsto

6922 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Usljed gore situacije, neophodni dublji rezovi na rashodima (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Usljed gore situacije, neophodni dublji rezovi na rashodima (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Deficit državnog budžeta u maju iznosio je 45 miliona eura. Vlada je najviše štedjela odlažući pojedine kapitalne investicije i uplate javnom sektoru, ali i četiri miliona eura na “ostalim pravima penzionera” i kod socijalne zaštite. To se može vidjeti iz izvještaja Centralne banke Crne Gore o javnim prihodima i rashodima za taj mjesec.

Prihodi državnog budžeta u maju su umjesto planiranih 147,8 miliona eura smanjeni za 22 odsto na 115,3 miliona eura, do je ušteda na rashodima bila svega četiri odsto, odnosno smanjeni su sa 165,8 na 159,6 miliona.

Najveći pad prihoda ostvaren je kod poreza jer je u maju umjesto 96,4 miliona naplaćeno 69,8 miliona. Važila je mjera države za odlaganja plaćanja poreza. Prihod od PDV-a iznosio je 38 umjesto planiranih 57 miliona, a od akciza 14 umjesto 20 miliona.

Od poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 4,7 umjesto pet miliona eura, dok je kod poreza na dohodak fizičkih lica zabilježen neznatan pad 10,1 umjesto 10,2 miliona eura.

Subvencije digle naplatu

Kod doprinosa na zarade zabilježena je veća naplata u odnosu na plan. Naplaćeno je 40,4 miliona eura, a planirano je 37,6 miliona eura.

Sagovornik „Vijesti“ iz Poreske uprave objašnjava da je do veće naplate doprinosa i dobre naplate poreza na dohodak fizičkih lica došlo, jer su kompanije koje su imale pravo na subvencije zarada uslovljene da plate dugove po ovom osnovu da bi dobili subvenciju.

„Zbog toga u maju imamo dobru naplatu po ovim osnovama. To su obaveze iz prethodnih mjeseci, i prethodne godine, koje su naplaćene u maju”, ukazali su iz PU. Zbog smanjenja broja zaposlenih očekuje se pad ovih prihoda u narednim mjesecima.

Gdje je manje trošeno

Na rashodnoj strani, u maju je najviše ušteđeno na transferima - uplatama javnom sektoru, opštinama, pojedincima i NVO sektoru, kojima je opredijeljeno 15,6 miliona umjesto planirana 22,4 miliona. Za kapitalne investicije je potrošeno 15,9 miliona umjesto 21 milion. Ove uštede su napravljene tako što su odloženi pojedini projekti i programi predviđeni ovogodišnjim planom Vlade i kapitalnim budžetom.

Planirano je bilo da se za isplatu bruto zarada u javnom sektoru u maju potroši 41,9 miliona eura, a potrošeno je 40,8 miliona.

Vlada je više uštedjela na transferima za socijalnu zaštitu, jer je umjesto predviđenih 48,7 miliona u maju isplaćeno 44,9 miliona.

Od ovog iznosa za isplatu penzija i ostalih prava penzionerima isplaćeno je 35,3 miliona umjesto 36,9 miliona, za prava iz oblasti socijalne zaštite isplaćeno je šest miliona umjesto 7,4 miliona, za prava iz zdravstvene zaštite 1,4 umjesto 1,7 miliona, za tehnološke viškove 1,4 umjesto 1,9 miliona, a na ostala prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja 700 hiljada eura umjesto opredijeljenih 900 hiljada.

Kod nekih rashoda bilo je i značajnog rasta, pa je trošak za usluge umjesto 7,4 iznosio 13,1 milion eura, a ostali izdaci su povećani s planiranih 7,5 miliona na 17 miliona.​

Bonus video: