Protest radnika "Bjelasice Rade": Ako nadležni ne riješe problem ići će u Podgoricu ili blokirati magistralu

Obezbjeđenje fabrike tokom protesta nije dozvolilo novinarima da uđu u krug fabrike
107 pregleda 1 komentar(a)
Bjelasica Rada, protest, Foto: Jadranka Ćetković
Bjelasica Rada, protest, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 02.02.2018. 14:40h

Radnici fabrike mineralne vode "Bjelasica Rada" protestovali su danas u krugu fabrike, nezadovoljni što neće moći da naplate svoja potraživanja, nakon što je propao i treći pokušaj prodaje po cijeni 1,72 miliona eura, koliko je procijenjena imovina.

Obezbjeđenje fabrike tokom protesta nije dozvolilo novinarima da uđu u krug fabrike.

Predstavnica radnika Ljiljana Raković je kazala da su radnici razočarani i zbunjeni činjenicom da fabrika nije prodata ni na trećoj ponudi.

Ogorčeni su što je prodaja i koncesija na izvorište Čeoče nije išla u jednom paketu, već je razdvojena. Oni podsjećaju da je koncesija data firmi "Water group" iz Kolašina.

"Mi smo ogorčeni jer se svakim narednim oglasom vrijednost imovine smanjuje za 20 odsto, zbog čega neće biti moguće da radnici naplate svoja potraživanja, koja dostižu 1,6 miliona eura", kazala je Raković.

Većinski vlasnik Eurofond duguje radnicima doprinose za osam godina i 14 plata.

"Oko 40 radnika se nalazi na Birou rada, bez ikakvih primanja, a jedan dio radnika koji je otišao u invalidske penzije od 120 eura, samo zato što im nije uplaćen puni radni staž", kazala je Raković i podsjetila da su poslednjih šest godina jedini zainteresovani za nastavak proizvodnje bili radnici.

Radnici su upozorili da će, ukoliko nadležni uskoro ne riješe njihov problem, radikalizovati proteste odlaskom u Podgoricu ili blokadom magistralnog puta u Bijelom Polju.

Na prodaju su ponuđeni objekat fabrike za flaširanje vode, površine 2, 97 hiljada kvadrata, po cijeni od 772,4 hiljade eura, oprema, mašine i vozila za 576,2 hiljade, cjevodod Lješnica – Fabrika za 56,48 hiljada eura, dužine sedam kilometara. Uz to zemljište u Lješnici površine 1,95 hiljade kvadrata se prodaje za 3,62 hiljade eura, u krugu fabrike za 165,8 hiljada, a krugu stare pekare 141 hiljadu eura.

Stečaj u "Radi" je uveden krajem maja prošle godine, a bankrot proglašen u septembru. Stečaj je uveden na zahtjev radnika, zbog dugovanja plata i doprinosa za više godina.

Na prvom oglasu cijena fabrike je bila 2,5, a na drugoj 2,1 milion eura.

Stečajni upravnik Sreten Mrvaljević je najavio novi oglas za desetak dana.

Koncesije date na 30 godina

Osnivači firme "Water Group", koja je dobila koncesije su Miro Perović, Boris i Igor Rašković. U okviru firme "Water group" posluje kolašinska fabrika vode "Suza".

Izvorište Čeoče u opštini Bijelo Polje, do kraja 2015. godine koristila je fabrika "Bjelasica Rada". Prvi poziv za dodjelu koncesije raspisan je u maju 2016. godine, ali on nije uspio jer nije bilo zainteresovanih ponuđača. Maksimalni rok za korišćenje tog izvorišta je 30 godina.

Bonus video: