Kosović: Za turističke privrednike odgoditi otplatu glavnice kredita na godinu dana

On ističe da se veliki broj firmi i pojedinaca zadužio da bi što bolje dočekao sezonu, zaposlio ljude, a da nažalost prihodi ne iznose ni 10% od prošlogodišnjih

2044 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Već je sigurno da će crnogorsko društvo u narednih godinu dana biti pred velikim finansijskim izazovom, a naročito sektor turizma a prihodi od ove privredne grane biće umanjeni za oko milijardu eura plus dodatnih 300 do 400 miliona koje se u Crnoj Gori i ne evidentiraju, ocijenio je danas Željko Kosović, član Glavnog odbora URA.

“Nedostatkom ovog novca će biti pogođene i sve ostale grane privrede koje su indirektno vezane za turizam. Treći paket pomoći privredi neće biti dovoljan ni za tekuće obaveze, a Vlada nema novca da isplati pomoć u adekvatnom obimu i najverovatnije će doći do novog zaduživanja jer drugi način da dođemo do novca ne postoji”, ocijenio je on.

On ističe da se veliki broj firmi i pojedinaca zadužio da bi što bolje dočekao sezonu, zaposlio ljude, a da nažalost prihodi ne iznose ni 10% od prošlogodišnjih.

“Naš predlog je da se u dogovoru sa bankama odloži otplata glavnice za kredite na jednu godinu, a da se kamata smanji na razumni nivo od 3-4% i da na taj način i banke solidarno učestvuju u prevazilaženje krize”, poručio je Kosović.

On dodaje da bi se kamate nastavile plaćati svakog mjeseca dogovorenom dinamikom.

“Sigurni smo da i ove mjere neće biti dovoljne za saniranje nastalih posledica ali da bi ih koliko-toliko ublažile”, zaključuje Kosović.

Bonus video: