Krivična prijava protiv Đikanovića

SDT da ispita da li je predsjednik Komisije tražio mito potencijalnom turskom investitoru

8837 pregleda 5 komentar(a)
Nije informisan o prijavi: Đikanović, Foto: Savo Prelević
Nije informisan o prijavi: Đikanović, Foto: Savo Prelević

Ekonomista i bivši poslanik Mladen Bojanić podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tuzilaštvu (SDT) protiv predsjednika Komisije za tržište kapitala Zorana Đikanovića zbog, kako tvrdi, pokušaja da “iznudi mito između 4.000 i 5.000 eura od turske firme Gedik Yatirim koja je pokazala interesovanje za ulaganje u Crnu Goru”.

Đikanović je juče “Vijestima” kazao da ne zna za tu prijavu i da prvi put čuje za Gedik Yatirim i priču o mitu.

U prijavi se navodi da je Đikanović prošle godine uputio predstavniku turske firme Anil Abaku poziv sa službenog mejla koji ima kao predavač na Univerzitetu Donja Gorica za učešće na Miločerskom razvojnom forumu kako bi se održala prezentacija firme i da je za to potrebno uplatiti 4.000 do 5.000 eura na račun NVO “Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore”, gdje je Đikanović potpredsjednik.

U prijavi se navodi da je prije tog mejla, u Komsiji za tržište kapitala održan sastanak da bi firma od Komisije dobila licencu za rad u Crnoj Gori, kao i da je “na sastanku Abak najavio da će Gedik Yatirim uplatiti 125.000 eura za osnivanje zavisnog investicionog društva u Crnoj Gori - Beta Investments”.

“U tom mejlu Đikanović ukazuje potencijalnom stranom investitoru na perfidan način da će njihovo interesovanje za Miločerski razvojni forum pokazati i njihovu ozbiljnost, kao i na činjenice da će ovom događaju biti prisutan on lično, kao predsjednik Komisije, a zatim i predsjednik Vlade, ministar finansija i guverner Centralne banke, čijim se ugledom Đikanović koristi da bi ostvario svoje kriminalne namjere”, piše u prijavi.

Navodi se da je Đikanović izvršio krivično djelo zahtijevanje mita iz člana 423 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Navedenom radnjom, Đikanović je svjesno pokušao da zloupotrijebi svoju funkciju predsjednika Komisije, kako bi stekao nezakonitu imovinsku korist za NVO gdje pokriva rukovodeću funkciju, a kako bi sa druge strane iskoristio i svoju javnu funkciju i pomogao postupak licenciranja Komisiji ili isti odmogao ako se ipak Gedik Yatirim odluči da ne plati traženi novčani iznos”, piše u prijavi.

Ističe se i da je Abak uočio namjere Đikanovića, pa je od lokalnih saradnika tražio kako da izbjegne plaćanje, kao i da firma nije učestvovala na forumu. Uz prijavu su dati i dokazi, odnosno, e-mail korespondencija. U prijavi se navodi da, bez obzira što su ispunjeni svi uslovi za dobijenje licence od Komisije za osnivanje zavisnog društva, “od novembra prošle godine taj posao Komisija sabotira”.

Turski investitor je od Komsije tražio dozvolu da Bojanić bude izvršni direktor i član Odbora direktora Beta Investmentsa. Bojanić se, u međuvremenu, 1. jula ove godine povukao iz tog posla.

Bonus video: