“Komarnicu” da gradi EPCG

Državni sekretarka Dragana Čenić je kazala da realizacija tog projekta neće ugroziti Šavnik i kanjon Nevidio, te da na tom prostoru nema objekata koji bi bili potopljeni zbog izgradnje ove hidroelektrane

4893 pregleda 30 reakcija 8 komentar(a)
Tvrde da HE “Komarnica” ne ugrožava kanjon, Foto: -
Tvrde da HE “Komarnica” ne ugrožava kanjon, Foto: -

Skupština je završila raspravu o predlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, dokumentu koji je preduslov za gradnju hidroelektrane, snage 170 megavata i godišnjom proizvodnjom od 209 gigavat sati. Predračunska vrijednost te investicije je 246,53 miliona eura.

Državni sekretarka Dragana Čenić je kazala da realizacija tog projekta neće ugroziti Šavnik i kanjon Nevidio, te da na tom prostoru nema objekata koji bi bili potopljeni zbog izgradnje ove hidroelektrane.

Opozicija je, između ostalog, ocijenila da taj projekat ima smisla ako će ga graditi Elektroprivreda sa nekim konzorcijumom, kao i da je dug rok od 25 godina za povrat investicije ako bi HE godišnje zarađivala od prodaje električne energije 10 miliona eura, koliko je projektovano.

U vlasti su kazali da je važno što je Zakonom o koncesijama država ima pravo da ovaj projekat dodijeli EPCG i da bi to trebalo tako da bude.

Bonus video: