Nova blokada firme Olivere Ilinčić

Zemljišni kompleks na Veljoj ploči lokalna uprava je prvi put blokirala u junu 2015. kada je poreski dug iznosio 109 hiljada eura. Na zemljišni kompleks na periferiji Budve postoji i dalje hipoteka Hipo Alpe Adria Development iz 2012. na ime potraživanja od 5,5 miliona eura
2183 pregleda 0 komentar(a)
Blokirano zemljište: Budva, Foto: Vuk Lajović
Blokirano zemljište: Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na lokalitetu Velja ploča na periferiji Budve, vlasništvo firme „Good location properties“ na ime poreskog duga od 81.856.

Riječ je jednoj od četiri firme iz mreže povezanih kompanija koje kontroliše Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prethodno je donijela rješenje o pokretanju postupka prinudne naplate, te ostavila zakonski rok od deset dana da firma koju je osnovala istoimena kompanija sa Floride izmiri poreski dug.

To je je peti put od 2015, od kada Opština Budva, pozivajući se na Zakon o lokalnoj administraciji, upisuje hipoteku u katastarsku evidenciju, kako bi se blokadom imovine obezbijedila da će firma izmiriti poresku obavezu.

Prije ovog, Opština je to isto učinila u julu prošle godine, kada je hipoteka upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na ime poreskog duga od 31 hiljadu eura. Riječ je o porezu na nepokretnost koji ta firma godinama ne izmiruje i nalazi se na crnoj listi, među mnogobrojnim poreskim dužnicima.

Zemljišni kompleks na Veljoj ploči lokalna uprava je prvi put blokirala u junu 2015. kada je poreski dug iznosio 109 hiljada eura. Na zemljišni kompleks na periferiji Budve postoji i dalje hipoteka Hipo Alpe Adria Development iz 2012. na ime potraživanja od 5,5 miliona eura.

Prije nego što će sredinom januara Opština upisati najnoviji teret za poresko potraživanje, imovina Ilinčićkine firme je blokirana i od Specijalnog tužilaštva, na čiji je zahtjev u oktobru Viši sud ponovo donio privremenu mjeru zabrane otuđenja i raspolaganja.

„Vijestima“ je nedavo iz tužilaštva, na čijem je čelu Milivoje Katnić, saopšteno da je u toku istraga vezana za mrežu firmi.

Opština je još ljetos blokirala i preostale firme povezivane sa Ilinčićkom, pa je prvo blokirala 18 hiljada kvadrata u Lučicama, vlasništvo sestri firmi „Property investments“ i „Adriatic investments“, zbog poreskog duga od 98 hiljada, odnosno 29 hiljada. Potom je blokirala i dvije parcele firme na samoj Bečićkoj plaži u vlasništvu firme „Fifth avenue“ zbog poreskog duga od 81 hiljadu eura. Na sve ove parcele postoji i privremena mjera Višeg suda.

U međuvremenu je parcela od devet hiljada kvadrata vlasništvo „Adriatic investments“ prodata HTP “Vile Oliva” za 1,18 miliona eura.

Bonus video: