Direktorima državnih preduzeća ni kriza ne može ništa: Gubitaši najbolje plaćaju

Plata izvršnog direktora MA u junu je iznosila 4.625 eura, što je skoro devet puta više od prosječne u državi, a predsjednika Odbora direktora 3.427 eura Menadžeri dobro zarađuju i u Ulcinjskoj rivijeri, RTCG, Morskom dobru i Plantažama

68312 pregleda 471 reakcija 98 komentar(a)
Gubici rastu, plate ne padaju: Ristić u aprilu naslijedio Banjevića, Foto: Savo Prelević
Gubici rastu, plate ne padaju: Ristić u aprilu naslijedio Banjevića, Foto: Savo Prelević

Plate direktora u preduzećima u većinskom državnom vlasništvu i u junu ove godine bile su nekoliko puta veće od prosječne u Crnoj Gori i uglavnom nijesu smanjivane uprkos krizi i preporuci Vlade.

Podaci Ministarstva finansija, u koje su “Vijesti” imale uvid, pokazuju da su i dalje najplaćeniji menadžeri gubitaša.

Podaci o prosječnim primanjima po kvartalima za period jun 2019 - maj 2020. i za jun ove godine izvršnih direktora i članova upravnih odbora (UO) za preduzeća koja su u državnom vlasništvu ili u njima država ima većinsko vlasništvo, dostavljeni su poslanici Socijalističke narodne partije Danijeli Pavićević u okviru poslaničkih pitanja u Skupštini.

Ministarstvo finansija je dostavilo podatke za 33 preduzeća, a među njima su Montenegro erlajnz (MA), Plantaže, RTCG, Morsko dobro, Radio-difuzni centar, Montenegro bonus...Nijesu dostavljeni podaci za Elektroprivredu, Luku Bar, Rudnik uglja Pljevlja...

Poslanik SNP-a Srđan Milić u četvrtak je u Skupštini kazao da su uprkos odluci o smanjenju zarada funkcionerima u javnoj administraciji za 50 odsto, mnogi od njih primili pune iznose plata za maj i jun.

“Postoje funkcioneri kojima ne smiju da se smanje plate iako su neprimjereno visoke u odnosu na trenutak u kome se nalazimo. Mi nagrađujemo one koji stvaraju gubitke ovoj državi”, rekao je Milić.

On je kazao da neće ni saopštavati kolike su plate u Montenegro erlajnzu, Aerodromima, Željeznici “jer će nekoga iznervirati”.

Plata izvršnog direktora MA u junu je iznosila 4.625 eura, što je skoro devet puta više od prosječne u državi, a predsjednika Odbora direktora 3.427 eura. Prema podacima Monstata, prosječna neto plata u državi je u maju iznosila 518 eura.

Izvršni direktor MA je Vlastimir Ristić kojeg je Odbor direktora MA na tu funkciju izabrao krajem aprila ove godine, nakon što je na lični zahtjev sa te pozicije razriješen Živko Banjević.

Direktorske plate
Direktorske platefoto: Vijesti

Predsjednik Odbora direktora je Nikola Vukićević. Članovi borda u junu nijesu dobili naknade, u periodu mart-maj su dobijali prosječno po 264 eura, a u prethodnoj godini oko 750 eura.

MA jedan je od najvećih gubitaša i poreskih dužnika. Nagomilani gubitak ovog državnog preduzeća je blizu 100 miliona eura. Nacionalni avioprevoznik je prošle godine poslovao sa minusom od oko 7,9 miliona, koji će ove godine biti značajno veći, zbog pandemije koronavirusa koja je prizemljila avione svih aviokompanija u svijetu i veliki broj dovela na ivicu bankrota.

Za poreze i doprinose MA, prema podacima Poreske uprave zaključno sa aprilom, duguje oko 23,9 miliona eura.

Nakon MA, najveće plate direktora u junu bile su u Ulcinjskoj rivijeri, RTCG, Morskom dobru i Plantažama.

Izvršni direktor Ulcinjske rivijere Radomir Zec u junu je imao platu od 3.374 eura i manja je u odnosu na prošlu godinu. Ona je tada iznosila između 4,2 hiljade i 4,8 hiljada. Preduzeće ima akumulirani gubitak od preko milion eura. S obzirom da se radi o hotelsko-turističkoj firmi pogođenoj krizom zbog koronavirusa, procjenjuje se gomilanje gubitaka.

Predsjednici Odbora direktora Ani Lalević Filipović plata je u junu smanjena na 190 eura, a članovima na 95 eura.

Plata generalnog direktora RTCG Božidara Šundića u junu je iznosila 2.849 (u periodu mart-maj bila je oko 3.000), a predsjedniku Savjeta RTCG Ivanu Jovetiću 781 euro. Članovima Savjeta, kao i predsjedniku, plate su u junu blago smanjene na oko 558 eura. RTCG ima akumulirani gubitak od oko 3,5 miliona eura.

Plate izvršnog direktora Morskog dobra Predraga Jelušića i predsjednika Borda Dževdeta Cakulija u junu su iznosile po 2.838 eura, dok članovi borda u junu nijesu dobili naknadu.

Morsko dobro posluje pozitivno.

Direktorici Plantaža Verici Maraš plata je u junu, u odnosu na prethodni period, smanjena na 2.836 sa preko osam hiljada eura koliko je imala prije godinu. Plate članova borda direktora iznose od 500 do 800 eura. Bord direktora je u maju donio odluku o smanjenju plate izvršnoj direktorici, nakon učestalih poziva dijela javnosti da se ona smijeni.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković podsjetila je da se Plantaže, nekad uspješna državna kompanija, nalaze pred teškim izazovima, najviše zbog katastrofalnog način vođenja od strane menadžmenta.

“Tako smo saznali da građani Crne Gore neće da beru grožđe za 14 do 16 eura dnevnice, uz čuđenje menadžmenta gdje Verica Maraš zarađuje 250 eura dnevno. Poput Marije Antoanete se čude kako to da naši sugrađani neće da rade teški fizički posao, na podgoričkih +40 u hladu, spavaju u barakama i sve to za “fantastičnu” dnevnicu od 14 eura”, saopštila je Vuksanović Stanković.

Izvršni direktor Radio-difuznog centra Slobodan Stanišić u junu je dobio platu od 2.615 eura, jedan član borda 1,3 hiljade, a ostali 471 euro.

Plata direktorice Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) Nade Medenice u junu je iznosila 2.599 eura, dok članovi borda nijesu imali naknade.

Plata izvršnog direktora Regionalnog vodovoda Gorana Jevrića iznosila je u junu 2.468 eura. Toliko je primio i predsjednik Borda direktora Budimir Šaranović. Članovi borda dobili su po 563 eura.

Orlandiću, Nikoliću, Žuriću po 2000 eura

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić u junu je imao platu od 2.077 eura, oko 300 eura manje u odnosu na prošlu godinu. Članovi Odbora direktora u junu nijesu dobili naknade.

Plata direktora Instituta za crnu metalurgiju Ranka Nikolića u junu je iznosila oko 2.000, a Montenegro bonusa Milana Čolakovića 1,6 hiljada, a preko hiljadu eura dobio je i predsjednik Borda tog preduzeća Miroslav Ivanišević.

Izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević je u junu primao 1.854 eura, a predsjednik borda Aleksandar Žurić oko 2.000 eura. Ostali članovi borda imali su naknade od po 264 eura.

Premijer Duško Marković je u aprilu saopštio da će 50 odsto biti smanjene plate funkcionerima koji su u okviru grupe A i B u Zakonu o zaradama u javnom sektoru dok traje drugi paket mjera pomoći. U tu grupu spadaju premijer, predsjednik, njihovi savjetnici, predsjednici sudova i tužilaštava, direktori agencija, šefovi kabineta…

Da se smanje zarade za avgust i septembar

Vlada, kako je najavljeno u četvrtak, planira da predloži izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se izjednačila politika zarada u preduzećima u kojima je država većinski vlasnik.

Naređeno je da predstavnici države u preduzećima koja nijesu prepolovila plate menadžmentu, shodno odluci Vlade u drugom paketu mjera, pokrenu proceduru da smanje plate za avgust i septembar i da se taj novac prebaci u državni budžet. Procijenjeno je da će ta ušteda donijeti oko dva miliona.

Marković je na premijerskom satu krajem juna rekao da smatra da su određene zarade menadžera u kompanijama u većinskom državnom vlasništvu nepristojno visoke za prilike u kojima živimo i da će insistirati da zakon bude jednak za sve.

Bonus video: