Radnici FEP održali "treće jutro" firmi: "Država nas je zatvorila i dokrajčila, 33 plate u zarobljeništvu"

"Vrlo je teška situacija, a niko se ne oglašava", kazao je Zdravko Knežević
292 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2018. 16:20h

Oko 40 bivših radnika plužinske Fabrike elektroda "Piva" (FEP) okupilo se danas ispred kapije preduzeća kako bi, kako rekoše, održali "treće jutro" firmi koja je tri godine u stečaju i koja je od perspektivne fabrike došla do, prema njihovim riječima, preduzeća od koga je svako digao ruke.

"Država nas je zatvorila i dokrajčila. Radnici su bez posla, oni koji su uspjeli da se penzionišu imaju male penzije. U ‘zarobljeništvu’ su nam ostale 33 plate i o tome niko ne vodi računa. Vrlo je teška situacija, a niko se ne oglašava“, kazao je Zdravko Knežević.

Veselin Gutović je podsjetio da je fabrika, na riječima, za sve bila od "strateškog značaja". Izgleda, da je značajna bila samo za radnike koji su u njoj hljeb zarađivali.

"Stekli smo takav utisak da će se sve riješiti za dva mjeseca. A evo prođe tri godine od uvođenja stečaja, a rješenja nema ni na pomolu", kazao je Gutović.

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara 2015. na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura i tada su sva 104 radnika ostala bez posla. Njih 36 uspjelo je da se penzioniše, a jedna od njih je i Vidosava Bakrač koja sada, sa penzijom od 160 eura izdržava četvoročlanu porodicu.

"I suprug je radio ovdje i sada je na Birou rada. Imamo dva studenta, živimo kako moramo i izdržavamo se kako znamo i umijemo", kazala je Bakrač.

U fabrici je, pored Bakrača, radio veliki broj supružnika. I Dragoljub Mićanović i njegova supruga su sudbinu vezali za plužinsku fabriku.

"Radio sam ovdje 29 godina, a supruga 20. Ostalo nam je ‘zarobljeno’ 66 plata za koje se ne nadamo da ćemo ikada primiti. Imamo dvoje djece. Živimo od poljoprivrede, supruga nešto radi u jednoj privatnoj kafani, beremo šipurake, borovnice, pravimo džemove. Eto od toga živimo”, kazao je Mićanović.

Bivši radnici ističu da im veliki problem predstavlja i to što im je prilikom isplaćivanja otpremnina, koje im je država uplatila u septembru 2015, odbijen novac na račun duga za stanove koje su dobili od fabrike prije petnaestak godina, ali da za odbijeni novac nemaju potvrdu pa se plaše da ne ostanu bez krova nad glavom. FEP je za potrebe svojih radnika u plužinskom naselju Rosulje izgradio zgrade sa 48 stanova koje su zaposleni otplaćivali u ratama koje su im se odbijale od zarada.

“Trebalo je da primim nešto preko 13 hiljada eura otpremnine, ali mi je na račun stana odbijeno 7.200, a nikakav papir nijesam dobio. Ne znamo gdje su te pare otišle, stanovi su pod hipotekom i ne možemo da ih prevedemo na naše ime“, kazao je Knežević.

U pitanju je tridesetak radnika i oni ističu da na svakoj obračunskoj listi za 33 zaostale plate, koje su priznate u stečajnoj masi stoji da treba da im se odbije rata za stan, a novac im je uzet od otpremnina.

„Stanove ne možemo da prevedemo, a nemamo potvrde da su nam pare odbijene. Stečajni upravnik mi je kazao da u slučaju da se isplate plate mogu da nam i od njih skinu rate za stan jer nema nikakav papir da nam je to odbijeno. Kao što ni mi nemamo. Žalili smo se svim nadležnim institucijama i svuda smo odbijeni zbog nedostatka dokaza“, kazao je Knežević.

Prema riječima Dejana Talovića od osam zgrada jedna nigdje nije zavedena.

„U katastru naša zgrada, u kojoj je šest stanova, ne postoji. Ostali imaju kakva-takva rješenja, a mi ništa. Njima poreze plaća opština, nama ništa, jer u katastru nema stambenog objekta. Ta zgrada je, u kompletu sa fabrikom, pod hipotekom kod Atlas banke”, kazao je Talović koji je FEP-u proveo 28 godina.

Atlas banka je do prije nekoliko godina imala akcijski udio u plužinskoj fabrici.

Prilikom uvođenja stečaja radnicima nije bio povezan staž od 2007. godine. Krajem 2015. Vlada im je povezala staž, ali ne i Stanku Tufegdžiću koji je sudski postupak protiv kompanije, zbog neuplaćenog staža, pokrenuo prije uvođenja stečaja.

„Kako je uveden stečaj i sudski postupak je stao. Nijesu mi uplatili sedam godina staža, a da jesu mogao sam da se penzionišem. Ovako, ostao sam bez svega. Krampam, rgam, snalazimo se supruga i ja kako znamo i umijemo“, kazao je Tufegdžić.

Nema parcijalne prodaje imovine

Trenutno je u toku 15. oglas kojim se imovina FEP-a prodaje po procijenjenoj vrijednosti od 4,728 miliona eura. Oglas je otvoren do 12. februara kada će u Privrednom sudu biti obavljeno otvaranje eventualnih ponuda.

"Nećemo dozvoliti parcijalnu prodaju imovine, kao što su uradili sa Pilanom u Breznima. Staćemo ispred fabrike ili se zatvoriti unutar kapije. Dok se ne izmire sve obaveze prema bivšim radnicima, nema parcijalne prodaje imovine", poručio je Knežević u ime okupljenih radnika.

Penzioneri i dalje čekaju na obećane otpremnine

Penzioneri FEP-a, njih 36, više od godinu čekaju obećane otpremnine i podsjećaju da je i predsjednik Vlade kazao da će 5,5 miliona eura, koje je opredijeljeno za isplate otpremnina bivšim radnicima metalske struke, biti podijejeno svim radnicima koji nijesu dobili otpremnine.

Penzioneri FEP-a, koji su penzionisani na osnovu izmjena i dopuna Zakona o PIO koje su se odnosile na zaposlene u preduzećima koja su u stečaju, protestovali su zajedno sa bivšim radnicima Kombinata aluminijuma tražeći isplatu otpremnina. Njihove otpremnine prosječno po radniku iznose, po kolektivnom ugovoru, od 12 do 14 hiljada eura, dok bi podjelom pomenutih 5,5 miliona dobili nešto preko osam hiljada.

Galerija

Bonus video: