Luka Bar: Ne trošite vrijeme na konferencije, već formirajte tim za pregovore

"Na sastanku 26. januara je dogovoreno da oba lučka sindikata predlože timove za pregovore i dostave svoje predloge Komisiji kako bi pregovori počeli, ali predstavnici lučkih sindikata još uvijek nijesu dostavili predloge"
259 pregleda 2 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.02.2018. 12:59h

Tvrdnje predstavnika Sindikata lučkih radnika Luke Bar da ih izvršni direktor te kompanije Zarija Franović diskriminiše su netačne, zlonamjerne samo obmanjuju javnost, saopštili su iz mendžmenta Luke Bar.

"Komisija za pregovore sa Sindikatom po pitanju kolektivnog ugovora formirana je Odlukom Izvršnog direktora dana 15. januara 2018. godine. Konstitutivni sastanak komisije održan je 23. januara 2018. godine, kada je zaključeno da će otpočeti pregovori sa predstavnicima lučkih sindikata radi donošenja novog Kolektivnog ugovora. Predsjednica Komisije je Vesna Strugar, a članovi su: dr Deda Đelović, Snežana Vuksanović, Andro Drecun i Zorica Bešović. Jedan od zaključaka Komisije je da se u nastavku pregovora posebno mora voditi računa o zaštiti zapošljenih," navode iz Luke Bar.

Kako su kazali, 26. januara je održan sastanak sa predstavnicima sindikalnih organizacija, na kome je dogovoreno da oba lučka sindikata predlože timove za pregovore i dostave svoje predloge Komisiji kako bi pregovori počeli. Do današnjeg dana, ističu, predstavnici lučkih sindikata nijesu dostavili predloge, iako su sve dalje aktinosti na sindikalcima.

Iz kompanije smatraju da bi daleko korisnije bilo i za kompaniju i za radnike da "vrijeme koje troše na organizovanje konferencija za štampu, iskoriste za formiranje tima za pregovore."

"Što se tiče ispitivanja reprezentativnosti Sindikata, ovom prilikom ukazaćemo na član 26. Zakona o reprezentativnosti Sindikata gdje se između ostalog kaže da bilo Sindikat, bilo poslodavac mogu da iniciraju postupak preispitivanja reprezentativnosti Sindikata kod poslodavca ne prije godinu dana od utvrđene reprezentativnosti. To je mogućnost predviđena zakonom koju imaju i poslodavac i Sindikat, a mi se kao ozbiljan menadžment jedne ozbiljne kompanije držimo zakona i zakonskih normi, a ne nagađanja i nezvaničnih informacija koje nećemo ni komentarisati," navode iz Luke Bar.

U vezi sa radom sudskog vještaka u sporu koji su radnici poveli protiv svoje matične kompanije, iz Luke Bar su kazali da mogu odgovorno kazati da dostavljaju blagovremeno sva raspoloživa dokumenta.

Držeći se pravila i principa ozbiljnog rukovođenja velikim kompanijama kakva je Luka Bar AD, kao i normama poslovne korektnosti i kulture, napominju da kao rukovodstvo nikada neće reći da radnici i predstavnici Sindikata imaju “bezobrazno” visoke plate, već da su pošteno zarađene. Kako dodaju, činiće i ubuduće sve što je potrebno i što je u njihovoj nadležnosti da te zarade budu redovno isplaćivane.

"I na kraju, ipak u jednom se moramo složiti sa predstavnicima Sindikata: Jeste Luka Bar nasušna potreba građana Bara, zahvaljući čijem izuzetno uspješnom radu i poslovanju žive brojne barske porodice, a na indirektan način, preko raznih multiplikativnih efekata, benefite osjeća cijeli grad i država. Ali, isto tako opšte je poznata stvar ne samo u gradu pod Rumijom, već i u cijeloj Crnoj Gori da radnici Luke Bar rade u izuzetno korektnim i dostojanstvenim uslovima za rad, redovno primaju zarade koje su iznad prosjeka plata na nivou države, uvećanja zarada i druga primanja u skladu sa Zakonom, uz redovnu uplatu svih poreza i doprinosa. Dolaskom novog izvršnog direktora 1.avgusta 2017. godine na čelo kompanije, radnicima su isplaćena sva zaostala uvećanja zarada za mjesece maj, jun i jul," navode iz Luke Bar.

Kako su kazali, sve navedene podatke predstavnici Sindikata dobro znaju, ali ih na konferencijama za štampu prećutkuju i iznose netačne i nepotvrđene informacije.

"Ovom prilikom iznijećemo i naš stav i mišljenje da je najbolje da se svi potencijalni problemi rješavaju unutar kompanije - naše zajedničke kuće, a ne podizanjem buke preko medija," zaključuju iz menadžmenta kompanije.

Bonus video: