Kusovac: Imamo ugovornu obavezu da podržimo Porto Montenegro

Predsjednik tivatskog odbora DPS tvrdi da Tivat već deset godina “ubire više nego značajne direktne i indirektne koristi od projekta Porto Montenegro” i da su “pozivni efekti tog projekta u stabilnom porastu iz godine u godinu”
109 pregleda 17 komentar(a)
siniša kusovac, Foto: Siniša Luković
siniša kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.02.2018. 12:07h

Opština Tivat nikako se ne može tretirati kao obična „treća strana” u ugovoru Vlade i Adriatic Marinasa o prodaji Arsenala, imajući u vidu neodvojive interese lokalne zajednice Tivta od državnih interesa za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta, koji je od enormno velikog značaja za Tivat, saopštio je danas predsjednik OO DPS Tivta dr Siniša Kusovac.

Glasovima odbornika te partije u SO Tivat data je saglasnost gradonačelnici dr Snežani Matijević da sa Porto Montenegrom potpiše ugovor kojim će se Opština Tivat odreći ukupno 5,6 miliona eura svojih potraživanja od Adriatic Marinasa na ime neplaćenih komunalija za tri najnovije stambeno-rezidencijalne zgrade u tom kompleksu. Specijalno državno tužilaštvo je tim povodom formiralo predmet i započelo izviđaj.

“5,6 miliona eura jeste velika svota novca, ali ne predstavlja nikakavu štetu nastalu trenutnim propustom neefikasne administracije, kako uporno neki pojedinci pokušavaju da prezentuju, već stvarnu ugovornu obavezu pouzdanog partnera nastalu na samom početku razvoja projekta Porto Montenegro. Nisu to nikakve bačene ili prepuštene pare, već legitimno pravo ugovorom zagarantovano ozbiljnom investitoru, koje je bilo od velikog značaja na njegovu odluku da ulaže baš u našem gradu," saopštio je danas Kusovac, podvlačeći da “dokument koji je SO usvojila nije odbornicima predložen na prečac”.

“On je rezultat trogodišnjeg rada i ekonomsko - pravnih analiza tivatske opštinske administracije. Iako Opština Tivat nije potpisnik Ugovora o kupoprodaji Arsenala, ona je u obavezi da ga primjenjuje jer je obaveza nastala za Državu potpisivanjem tog Ugovora, a imovina Opštine (uključujući tu naravno i novčana sredstva Opštine) je državna imovina u skladu sa članom 116 Ustava Crne Gore i članovima 1, 2 i 4 Zakona o državnoj imovini. Takođe, Opština Tivat je bila uključena u pregovore i upoznata je od samog početka da određenu obavezu preuzetu od strane Države, treba da realizuje u formi posebnog ugovora sa kompanijom koja sprovodi projekat Porto Montenegro, pri tome vodeći računa o određenim dosadašnjim troškovima investitora. Od tih troškova priznata su ulaganja izvršena u pripremu za komunalno opremanje, kao i samo komunalno opremanje, jer su te obaveze Opštine uređene Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i Ugovorom o kupoprodaji Arsenala, a iznos i ulaganja utvrđeni su od strane ovlašćenog sudskog vještaka", stoji u saopštenju šefa OO DPS Tivta.

Kusovac tvrdi da Tivat već deset godina “ubire više nego značajne direktne i indirektne koristi od projekta Porto Montenegro” i da su “pozivni efekti tog projekta u stabilnom porastu iz godine u godinu”.

“Ipak, u javnosti je prisutan određeni broj skeptika koji potenciraju destruktivnu priču kada se pomene projekat Porto Montenegro i sve što je u vezi sa tim, pa i saradnja koju imaju sa Opštinom Tivat. Beskrajna debata, da li nam je bolje sa Porto Montenegrom ili ne, traje i trajaće a uvijek će se naći povod za nju. Činjenice govore za sebe, kao i priznanja koja stižu sa mnogih renomiranih adresa. Smatram da će najbolji pokazatelj ispravnosti podrške ovom projektu biti vrijeme, a prvih deset godina nam daje i više nego dovoljno razloga za zadovoljstvo učinjenim," zaključio je Kusovac dodajući da je u Porto do sada uloćeno 550 miliona eura, tamo direktno ili indirektno radi između 800 i 1.200 ljudi, a Opština je do sada naplatula 7,65 miliona eura dadžbina za komunalije i svake godine prihoduje pola miliona eura poreza na napokretnosti i turističke takse, odnosno 60 hiljada eura prireza od firmi koje posluju u tom kompleksu.

Bonus video: