Video samit u srijedu: Sekulić predstavlja CG, učestvuju Vučić, Hoti, Rama, Pendarovski i Tegeltija

"Očekivane ekonomske i socijalne posljedice pandemije Kovid-19 na Balkanu zahtijevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom", navodi Atlantski savjet

3058 pregleda 4 komentar(a)
Sekulić, Foto: Gov.me
Sekulić, Foto: Gov.me

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana učestvovaće u sredu na video samitu u Vašingtonu koji organizuje Atlantski savjet, posvećenom konkretnim potezima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija.

Kako je objavljeno na sajtu Atlantskog saveta, na samitu učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja.

"Očekivane ekonomske i socijalne posljedice pandemije Kovid-19 na Balkanu zahtijevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom", navodi Atlantski savjet koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantski savjet, kako se ističe, organizuje samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak poslije pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

"Opipljive mjere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvjesnosti", zaključuje Atlantski savet.

Bonus video: