EBRD će pomoći jačanje finansijske stabilnosti u Crnoj Gori

Jačanje mreže finansijske sigurnosti u Crnoj Gori je, kako ističu, ključno u odupiranju šokovima koji proizlaze iz pandemije koronavirusa

1964 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EBRD
Foto: EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjeđuje stand-by kreditnu liniju u iznosu od 50 miliona eura Fondu za zaštitu depozita Crne Gore (FZD) kako bi se osigurala zaštita građana i preduzetnika od potencijalnih ranjivosti u sektoru, a nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

FZD je nezavisna javna institucija osnovana u Crnoj Gori, koja vlasnicima depozita u lokalnim bankama pruža osiguranje za te depozite. Za novi program će garantovati vlada i on će zamijeniti postojeću kreditnu liniju vrijednu 30 miliona eura potpisanu sa EBRD 2010. godine.

"Nova sredstva će omogućiti FZD da osigura adekvatne finansije za zaštitu maloprodajnih i korporativnih klijenata sa osiguranim depozitima do 50.000 eura po deponentu. Fond ima iskustva u upravljanju izazovima i uspješno je obezbijedio povjerenje u prethodnom periodu. “Stand-by” aranžman sa EBRD-em doprinijeće stabilnosti finansijskog sistema u zemlji i održavanju povjerenja tržišta u ukupan bankarski sektor", saopšteno je iz EBRD.

Jačanje mreže finansijske sigurnosti u Crnoj Gori je, kako ističu, ključno u odupiranju šokovima koji proizlaze iz pandemije koronavirusa.

“Zadovoljni smo što smo obnovili našu stand-by kreditnu liniju kod Fonda za zaštitu depozita Crne Gore da bismo podržali stabilnost finansijskog sistema. Deponenti će i dalje biti zaštićeni i kao rezultat toga zadržaćemo povjerenje u otporni bankarski sektor, olakšavajući ekonomski oporavak od krize Covid-19", rekao je Jap Sprej, šef EBRD-a u Podgorici.

„Stand-by aranžman sa EBRD-em pomoći će Fondu da poveća svoja trenutna sredstva za dodatnih 50 miliona eura i na taj način obezbijedi pokriće depozita skoro do ciljanog nivoa od 10%. To će omogućiti ne samo poštovanje EU standarda kada je pokriće u pitanju već i mnogo bolju sigurnost depozita i doprinijeti stabilnosti bankarskog sektora i ukupnog finansijskog sistema Crne Gore“, istakao je Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita Crne Gore.

EBRD je, kako naglašavaju, fokusiran na pružanje podrške finansijskom sistemu kao efikasnom pokretaču ekonomskog rasta i jačanju njegove otpornosti na buduće ekonomske šokove i krize.

EBRD je započeo s ulaganjem u Crnu Goru 2006. godine. Banka je do danas, kako podsjećaju, u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije uložila više od 621 miliona eura kroz više od 70 projekata.

Bonus video: