"U OKVIRU TREĆEG PAKETA VLADE"

IRF: Nove kreditne linije za podršku turizmu i reprogrami sa grejs periodom do dvije godine

"Turističkoj privredi su na raspolaganju kreditna sredstva za završetak postojećih investicija, ali i za nova ulaganja"

2478 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

U okviru trećeg paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, koji je Vlada usvojila, Investiciono-razvojni fond (IRF) je formirao set novih kreditnih linija za podršku turizmu, djelatnosti koja će preterpjeti najveće posljedice, pa su tom sektoru obezbijeđene posebne mjere, saopšteno je iz IRF.

U saopštenju se dodaje da je IRF ovim posebnim paketom mjera, obezbijedio da se smanji negativan uticaj pandemije na ovu primarnu djelatnost i da se kako tako turistički kapaciteti održe i pripreme za sljedeće godine.

"Turističkoj privredi su na raspolaganju kreditna sredstva za završetak postojećih investicija, ali i za nova ulaganja. Dakle, obezbijeđene su nove kreditne linije za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete sa maksimalnim iznosom do pet miliona eura i kamatnom stopom od 2,3 % do 3,5 % (u zavisnosti jesu li sredstva iz EIBa i EYET i da li se radi o projektima koji se realizuju u manje razvijenim opštinama ili se projektom zapošljava najmanje tri nova radnika), grejs periodom do četiri godine, rokom povraćaja do 12 godina, kao i kreditna linija za nove investicije do pet miliona eura sa kamatnom stopom od 2,3 % do 3,5 % , grejs periodom do četiri godine i rokom povraćaja do 12 godina", ističe se u saopštenju IRF.

Ta institucija je saopštila i da je takođe, na raspolaganju i kreditna linija za obrtna sredstva koja se može koristiti i za isplatu plata za one hotelijere koji ne budu u prilici da ostvaruju prihode.

"Turizam može da računa i na kreditne linije za unaprjedjenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta, zatim za unaprjeđenje turističke infrastrukture i vanpansionske ponude kao i za podršku ugostiteljstvu. Takođe, u okviru trećeg paketa Vladinih mjera, Investiciono-razvojni fond će za preduzeća za koja bude postojala opravdanost, sprovesti i reprogram kreditnih linija sa novim grejs periodom do dvije godine i na taj način im omogućiti povoljniju likvidnost. S obzirom na to da nije isti intenzitet uticaja ukupne situacije na korisnike kredita, kao i to da se posljedice ne odnose u isto vrijeme i na isti način na sve korisnike kredita, IRF će pojedinačno analizirati svakog korisnika i na osnovu toga procjenjivati i donositi odluke u pravcu reprograma, moratorijuma, odobrenja dodatnih sredstava, kao i vršiti kombinaciju navedenih modela", kazali su iz IRF.

Povezani članci

29. Jul 2020.

Pregovori s bankama o kreditima za privredu