Povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kao i ulaganja u region

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović je rekao da niko nema dileme da je budućnost Balkana vezana za Evropsku uniju (EU) i usvajanje i dostizanje njenih vrijednosti i standarda
68 pregleda 2 komentar(a)
Vlastimir Golubović Trst, Foto: Privredna komora Crne Gore
Vlastimir Golubović Trst, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 31.01.2018. 15:13h

Zalaganje za liberalizaciju kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala i unaprjeđenje regulatornog okvira, trebalo bi da budu u fokusu djelovanja Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, ocijenili su članovi njegovog Upravnog odbora.

“Upravni odbor Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, koji je održan u Trstu, ocijenio je važnim i pitanje razvoja i povećanja konkurentnosti, posebno malih i srednjih preduzeća”, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

U radu Upravnog odbora je učestvovao i predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović.

Predsjednici nacionalnih komora razgovarali su o programu aktivnosti u ovoj godini, kao i pojedinostima projekata čije su odobravanje najavili donatori, a koji treba da počnu da se realizuju u drugoj polovini godine.

“Projekti bi trebalo da doprinesu čvršćem regionalnom povezivanju poslovnih zajednica, smanjenju barijera na tržištu, unaprjeđivanju regionalnog ekonomskog prostora podsticajnijeg za privređivanje kompanija sa Zapadnog Balkana i povećanju ulaganja u ovaj region”, dodaje se u saopštenju.

Zajednički proizvod Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, regionalna online investiciona platforma, koja je namijenjena potencijalnim investitorima, biće predstavljen narednog mjeseca u Londonu.

”Platforma je kreirana tako da će na jednom mjestu obezbijediti sve informacije o važećim zakonima i drugim propisima, finansijskim i ostalim podsticajima za ulaganja, kapacitetima tržišta, dobavljačima na koje mogu da računaju kompanije koje se odluče za poslovanje u region”, rekli su iz PKCG.

Zastupanjem interesa poslovne zajednice u dijalogu sa vladama regiona, što je jedan od važnih zadataka Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, insistiraće se na otklanjanju prepreka, pojednostavljivanju administrativnih procedura, usaglašavanju propisa, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata i sinhronizovanju rada carina i inspekcija.

“To će kompanijama omogućiti da prošire svoje male nacionalne prostore za poslovanje na veće, zajedničko, regionalno tržište, da rade brže, efikasnije i što bolje se pripreme za izlazak na jedinstveno tržište EU”, zaključeno je na sastanku.

Golubović je rekao da niko nema dileme da je budućnost Balkana vezana za Evropsku uniju (EU) i usvajanje i dostizanje njenih vrijednosti i standarda.

“To je i razlog da ovako organizovani treba da radimo u tom smjeru. Naše poslovne zajednice s pravom očekuju da budemo njihov kvalitetan servis, koji će im pomoći da podignu nivo svoje konkurentnosti i postanu spremne za jedinstveno tržište”, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, ne treba da se zaboravi koliko su komore sa ovih prostora učinile na obnavljanju pokidanih ekonomskih veza.

“Ovo znam, budući da sam kao privrednik osjetio benefite tih napora i aktivnosti. U današnjici vidim isti zadatak komora samo u značajno boljim političkim i bezbjedonosnim uslovima”, ocijenio je Golubović.

Na sastanku je bilo riječi o poznatom sajmu maslina i maslinarstva, koji se održava u Trstu od 4. do 7. marta, a koji bi bio prilika i za predstavljanje crnogorskih maslinara.

Bonus video: