Lučki radnici se žale: Tvrde da ih Franovićev menadžment diskriminiše

"Menadžment ne odgovara na naše dopise ili odgovara tek kada podnesemo prijavu inspekciji. Kulminacija se desila polovinom januara kada smo saznali da se pokreću pregovori o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora, bez našeg učešća“
125 pregleda 6 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 31.01.2018. 13:22h

Predstavnici Sindikata lučkih radnika Luke Bar saopštili su na konferenciji za novinare u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore da trpe antisindikalnu diskriminaciju i ne uspjevaju, pored najboljih namjera, da uspostave socijalni dijalog sa menadžmentom kompanije, neophodnim za pregovore o novom kolektivnom ugovoru u tom preduzeću.

Na čelu menadžmenta Luke Bar je izvršni direktor Zarija Franović, a generalni sekretar Unije Srđa Keković saopštio je da je još krajem avgusta tražio razgovor i sa predsjednikom borda direktora Anđelkom Lojpurem, od koga još nema nikakvih povratnih informacija.

Predsjednik Sindikata lučkih radnika Luka Bar, Vladimir Obradović, kazao je da je ta sindikalna organizacija dobila reprezentativnost u martu prošle godine, ali da njeno članstvo koje broji oko 100 ljudi od tada trpi pritiske i zastrašivanja.

"Menadžment ne odgovara na naše dopise ili odgovara tek kada podnesemo prijavu inspekciji. Kulminacija se desila polovinom januara kada smo saznali da se pokreću pregovori o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora, bez našeg učešća“, rekao je Obradović i napomenuo da njihov poslodavac u narednom period planira da provjerava reprezentativnost njihove sindikalne orgnizacije “na šta nemaju pravo”.

On je dodao da su na kraju ipak dobili poziv na sastanak u cilju formiranja komisije za izradu kolektivnog ugovora, ali da su na tom sastanku obaviješteni da će poslodavac pokrenuti provjeru njihove reprezentativnosti.

„Luka Bar treba građanima Bara i Crne Gore i nasušna je potreba naših porodica, a mi imamo pravo na dostojanstven rad i zaradu“, istakao je Obradović koji tvrdi da menadžment Luke Bar opstruira rad sudskog vještaka i ne odobrava pristup podacima neophodnim za vještačenje po nalogu suda, a u vezi spora koji su poveli protiv barske kompanije.

Keković je istakao da je ono što se dešava ovih dana lučkim radnicima “jedna od nezapamćenih antisindikalnih diskriminacija koje se dešavaju u posljednje vrijeme”.

“O tome smo obavijestili Delegaciju EU i vezano za Poglavlje 19. koje se pregovara tražiti upravo da jedno od mjerila za njegovo zatvaranje bude upravo eliminisanje antisindikalne diskriminacije”, naveo je Keković ističući da su nezakonite otkaze ili prijevremene penzije prethodno dobili predsjednici sindikata u KAP-u, fabrici oružja Tara i Vojsci CG.

On je istakao da je antisindikalna diskriminacija u Luci krenula sa imenovanjem nove uprave u toj kompaniji.

Član Izvršnog odbora Sindikata lučkih radnika Luka Bar, Nedžad Pinčić, kazao je da su od menadžmenta tražili da im se dostavi broj novozaposlenih radnika, ali im je odgovoreno da to nije bitno za materijalni status zaposlenih.

“Tek nakon druge intervencije inspektora rada, dostavljen nam je spisak od deset imena, iako svi znaju da ih je više…Menadžmentu smeta što je naš sindikat prisutan. Žele da nam oduzmu reprezentativnost koja je važna za očuvanje kolektivnog ugovora“, tvrdi Pinčić.

Bonus video: