Investicije na aerodromima vrijedne oko 410 hiljada eura

Izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić, rekao je da je prvi put u svojoj istoriji tivatski aerodrom dobio specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi

6331 pregleda 4 komentar(a)
Električni tegljač aviona, Foto: Aerodromi Crne Gore
Električni tegljač aviona, Foto: Aerodromi Crne Gore

Za aerodrom Tivat nabavljen je prvi električni tegljač vazduhoplova, dok je za podgorički obezbijeđen utovarivač avionskih kontejnera i paleta, saopštili su iz Aerodroma Crne Gore i dodali da su obje investicije ukupno vrijedne 410 hiljada eura.

Iz Aerodroma su kazali da je nabavka električnog tegljača iskorak u funkcionisanju tivatskog aerodroma.

„Njegovom upotrebom će se postojeći broj parking pozicija aviona bolje rasporediti i obezbijediti viši stepen sigurnosti, kako putnika, tako i osoblja aerodroma“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić, rekao je da je prvi put u svojoj istoriji tivatski aerodrom dobio specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi, takozvani pushback tegljač.

„Odlučili smo se za nabavku električne verzije, jer će se na taj način smanjiti zagađenje na aerodromu i povećati sigurnost rada naših zaposlenih, ali i samih putnika", dodao je Orlandić.

Danilo Orlandić
Danilo Orlandićfoto: Aerodromi Crne Gore

On je naveo i da je nabavka pushback-a za aerodrom Tivat bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona.

"Na ovaj način pomažemo posadama aviona da se što lakše parkiraju, istovremeno obezbjeđujući više parking prostora na platformi. Aerodrom Tivat je vazdušna luka, koja, posebno u ljetnjoj sezoni, predstavlja stratešku tačku za našu privredu i turizam, a ovom investicijom doprinijećemo da se njegovi ukupni kapaciteti što bolje iskoriste kako bi opsluživali i više vazduhoplova i više putnika", kazao je Orlandić.

Iz Aerodroma su objasnili da električni tegljač, takozvani towbarless pushback, ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje vazduhoplova, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi.

„Tegljač TLD TPX-100E je proizvod renomiranog francusko-američkog proizvođača aerodromske opreme TLD Group. Njegov kapacitet dovoljan je za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 100 tona“, navodi se u saopštenju.

Novi utovarivač kontejnera i paleta namijenjen je, takođe, velikim avionima sa znatnim kapacitetom za prihvat dovezene robe.

Vrijednost tendera za nabavku utovarivača je iznosila 160 hiljada eura, a tegljača 250 hiljada eura.

Bonus video: