Gradir Montenegro: Naplatite nam naknadu, ali od profita

Po osnovu ekološke naknade, Opština Pljevja naplaćivaće od zagađivača 1,7 od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu

3577 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik Šuplja stijena, Foto: Goran Malidžan
Rudnik Šuplja stijena, Foto: Goran Malidžan

Kompanija Gradir Montenegro u čijem sastavu posluje pljevaljski Rudnik olova i cinka Šuplja stijena, podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke Opštine Pljevlja o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Inicijativa je podnijeta sredinom maja, jer smatraju da ta odluka nije u skladu sa Ustavom i da ugrožava njihovo poslovanje.

U Gradir Montenegru čiji je većinski vlasnik poljska kompanija ZGH nisu protiv donošenja Odluke, ali tvrde da ju je trebalo donijeti na drugi način.

Smatraju da je naknadu trebalo obračunavati od profita firme, a ne da se ona odnosi na ukupno poslovanje.

Za prvih šest mjeseci Rudnik Šuplja stijena poslovao je sa minusom od preko 1,5 miliona eura.

U jedinom rudniku olova i cinka u Crnoj Gori smatraju da će ova odluka ugroziti poslovanje kompanije s obzirom na to da izdvajanja po ovom osnovu nisu bila predviđena u biznis planu kada je prije nekoliko godina poljska kompanija ZGH kupila Rudnik od crnogorskog biznismena Veselina Pejovića.

“Sada smo u lošoj poziciji a sa izdvajanjima za eko naknadu, a bićemo u još lošijoj poziciji. Bezbolnije je i da se naknada obračunava od profita pa i neka bude veći procenat”, saopštili su iz pljevaljske kompanije.

Prema sadašnjem obimu posla, Gradir Montenegro bi po osnovu ekološke naknade Opštini Pljevlja godišnje uplaćivao od 200.000 do 300.000 eura.

Opština Pljevlja će prvi put krajem jula početi naplaćivati ekološku naknadu od najvećih zagađivača Rudnika uglja, Termmoelektrane i Rudnika Šuplja stijena.

Saglasnost za uvođenjem eko naknade dala je Vlada na sjednici održanoj sredinom oktobra prošle godine u Pljevljima.

Obveznici plaćanja naknade su pravna lica i preduzetnici koji obavljaju određene aktivnosti na teritoriji Opštine Pljevlja, koje utiču ili mogu uticati na životnu sredinu i za koje je obavezna ili se može zahtijevati procjena uticaja na žovotnu sredinu.

Po osnovu ekološke naknade, Opština Pljevja naplaćivaće od zagađivača 1,7 od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Naknadu će obveznici plaćati u dvije jednake rate, od kojih prva za naplatu dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra.

Po ovom osnovu Opština Pljevlja godišnje će prihodovati između 2,5 i tri miliona eura.

Sredstva prihodovana po ovom osnovu Opština Pljevlja mora namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje žovotne sredine na svojoj teritoriji.

U obrazloženju odluke navedeno je da je članom 79 Zakona o žovotnoj sredini propisano da lokalne samouprave mogu propisati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine uz prethodnu saglasnost Vlade.

"Razlozi koji s uticali na donošenje predloga odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje žovotne sredine opštine Pljevlja je ugroženosti svih osnovnih segmenata životne sredine u dugom vremenskom periodu, uslijed aktivnosti koji u duhu Zakona o životnoj sredini predstavljaju specifičnosti opštine Pljevlja u pogledu uticaja na životnu sredinu. Specifičnost ove sredine su otpadne materije koje su nastale kao posljedica proizvodnje električne energije, eksploatacije uglja, rude cinka i olova, a koje izazivaju ili mogu izazvati povećanu zagađenost vazduha, površinskih i podzemnih voda, degradaciju i zagađenost zemljišta, nagomilavanje industrijskog i opasnog otpada, pogoršavanje zdravstvenog stanja stanovništva, uništavanje flore i faune... Nosioci navedenih aktivnosti su Rudnik uglja, Elektroprivreda CG - Termoelektrana Pljevlja i Gradir Montenegro“, stoji u predlogu odluke koju je usvojio lokalni parlament.

Bonus video: