Mrdović: U Montenegro Airlines i brodske kompanije „usuto“ novih 14,3 miliona

"Nikada nije postavljeno pitanje odgovornosti onih koji su ugovorili loše poslove, a u međuvremenu je za domaću brodsku privredu „teška mrlja“ stigla sa međunarodne scene, jer je na jednom od brodova pronađen tovar droge vrijedne, prema navodima medija, 50 miliona", kazala je ona

4066 pregleda 8 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore je prije dvije sedmice iz državne kase izdvojila novih 14,3 miliona eura za nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines (MA) i dvije brodske kompanije Crnogorska plovidba i Barska plovidba, koje su u većinskom državnom vlasništvu, saopštila je Ines Mrdović iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ona je kazala da će Vlada Crne Gore za obaveze MA dala nepunih 10,4 miliona, a isplata je realizovana 21. jula. Dan ranije je za Crnogorsku plovidbu izdvojeno 2,4 miliona, a za Barsku plovidbu milion i po.

Novac je povučen sa budžetske linije Pomorstvo i civilno vazduhoplovstvo - Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Mrdović podsjeća da je na toj poziciji ove godine Budžetom projektovano čak 29,3 miliona, od čega za održivo poslovanje MA 21,3 miliona, a otplatu kredita brodskih kompanija 8 miliona.

"Nacionalni avio prevoznik je maltene od osnivanja gubitaš, u kojeg je Država do sada „upumpala“ na desetine miliona eura novca poreskih obveznika, dok je krajem prošle godine parlament izglasao zakon o državnoj pomoći za MA vrijedan 155 miliona. Tako Vlada ove godine za likvidnost kompanije planira 11 miliona, nepunih devet miliona za restauraciju motora aviona, a preko 80 miliona za državnu dokapitalizaciju (prikazano kao nautralan efekat na budžet). U naredne tri godine planira ostatak ulaganja u polovnu flotu", kazala je Mrdović.

Međutim, dodaje ona, zbog aktuelne krize izazvanom koronavirusom ugrožene su finansijske i ostale projekcije državne pomoći, ali se Vlada o eventualnoj reviziji plana nije posebno oglašavala, čak ni prilikom nedavnog Rebalansa budžeta u parlamentu.

Za kupovinu četiri broda za dvije brodske kompanije Vlada je prije desetak godina izdala garancije od 93,7 miliona američkih dolara. Zato što je te poslove dogovorila bez valjanih ekonomskih analiza o njihovoj isplativosti, vraćanje dugova je palo na teret poreskih obveznika.

"Nikada nije postavljeno pitanje odgovornosti onih koji su ugovorili loše poslove, a u međuvremenu je za domaću brodsku privredu „teška mrlja“ stigla sa međunarodne scene, jer je na jednom od brodova pronađen tovar droge vrijedne, prema navodima medija, 50 miliona", kazala je ona.

Sa druge strane, uprkos gubicima, menadžeri ovih kompanija imaju ogromne zarade.

"U dnevnom listu „Vijesti“, novinarka te novine Biljana Matijašević je prije nedjeljak dana objavila da je zarada izvršnog direktora MA Vlastimira Ristića u junu bila 4.625 eura, a predsjednika Odbora direktora Nikole Vukićevića 3.427 eura. Direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković je u junu imao platu 2.167 eura, a direktor Crnogorske plovidbe Slobo Pajović 1.553 eura. Prema podacima Monstata, prosječna neto plata u državi je u maju iznosila 518 eura", saopštila je Mrdović.

Bonus video: