Komisija smijenila direktora CKDD-a

Vujović kaže da je prije odluke Komisije podnio ostavku zbog bolje poslovne ponude

19233 pregleda 2 komentar(a)
Komisija obaviještena da je izabran vršilac dužnosti direktora: Đikanović, Foto: Savo Prelević
Komisija obaviještena da je izabran vršilac dužnosti direktora: Đikanović, Foto: Savo Prelević

Komisija za tržište kapitala na sjednici održanoj 23. jula donijela je rješenje prema kojem dosadašnji izvršni direktor Centralno klirinško depozitarnog društva (CKDD) Danilo Vujović nema saglasnost za obavljanje te funkcije, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

U ovoj važnoj instituciji na tržištu kapitala nalazi se katastar svih hartija od vrijednosti u Crnoj Gori.

CKDD-om preko nekoliko povezanih firmi gazduje Aleksandar Jovović, godinama glavni broker na domaćem tržištu kapitala. Centralna banka posjeduje 34,99 odsto, a CKB banka 14,99 odsto akcija.

Vujović je “Vijestima” rekao da je ostavku podnio 6. jula jer je dobio bolju poslovnu ponudu od jedne informatičke firme gdje je nastavio radni angažman.

Do izbora novog izvršnog direktora CKDD, nakon sprovedenog konkursa, kao vršilac dužnosti izvršnog direktora imenovana je Rajka Dragićević, dosadašnja sekretarka društva.

Dragićević je dugogodišnji član kolektiva CKDD-a, sa dvadesetogošnjim radnim iskustvom.

U Komisiji kažu da ih je CKDD obavijestilo da je izabralo v.d. direktora, a po propisima nije predviđeno da za to daju saglasnost.

Šta je pozadina

“Komisija vam ne može pružiti odgovor na pitanje o nečijim ličnim postupanjima i odlukama, bez obzira na funkciju koju je lice obavljalo”, rečeno je “Vijestima” iz Komisije.

Izvori “Vijesti” tvrde da je rješenju Komisije o smjeni Vujovića prethodila duža istraga i kontrole, po prijavi NLB-a koji se zbog neregularnosti u kastodi odjeljenju te poslovne banke i obratio Komisiji, pošto se nalazi interne kontrole navodno nijesu poklapali sa zvaničnim izvještajima.

Nedavno je Komisija za tržiše kapitala, kojom predsjedava Zoran Đikanović, i NLB banci oduzela licencu za rad kastodi odjeljenja zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala.

Vujović je prije angažmana u CKDD duže vrijeme rukovodio kastodi odjeljenjem te banke.

Na pitanje šta su suštinski razlozi za oduzimanje licence NLB banci za obavljanje kastodi poslova i o kojim nezakonitostima i prekršajima se konkretno radilo, iz Komisije su odgovorili:

“NLB banci Podgorica je oduzeta saglasnost za obavljanje kastodi poslova na osnovu nalaza interne revizije i kontrole poslovanja za određeni prethodni period koje je pokrenula i utvrdila sama banka, i o tome obavijestila Komisiju. S obzirom da je tom revizijom utvrđeno odstupanje od ranije dostavljene dokumentacije, Komisija je preduzela ovu mjeru”.

U NLB-u je nadavno saopšteno da su prije te odluke sami prekinuli kastodi usluge zbog nedovoljno razvijenog tržišta kapitala i neprofitabilnosti.

Izbor

Vujović je, poslije tri mjeseca čekanja, i dva konkursa krajem 2018. izabran za izvršnog direktora CKDD.

On je na toj funkciji zamijenio Vladimira Kašćelana, koji je bio direktor bivše Centralne depozitarne agencije od osnivanja institucije 2000.

Među kandidatima za direktora na drugom konkursu su bili bivši nezavisni poslanik i predsjednički kandidat Mladen Bojanić, bivša direktorica berze Dejana Šuškavčević i direktorica DZU Atlas penzija Danijela Laketić.

Prijavio se i Veselin Koprivica, koji je ranije obavljao funkciju direktora Direkcije za regulativu CBCG, kao i finansijski direktor Luke Bar Nenad Vujanović.

Vujović je bio unaprijed poželjni kandidat za direktora od Aleksandra Jovovića, koji je vlasnik brokersko dilerske kuće “Bull and Bear”.

Bonus video: