CAMA: Ispitati sumnje o Plantažama

"Takođe, u pogledu odnosa s manjinskim akcionarima ne postoje sukobi s menadžmentom, sem u Plantažama”, ističe se, između ostalog, u pismu direktora CAMA Aleksandra Raspopovića premijeru.

4696 pregleda 4 komentar(a)
Direktor CAMA Aleksandar Raspopović, Foto: Arhiva Vijesti
Direktor CAMA Aleksandar Raspopović, Foto: Arhiva Vijesti

Crnogorska asocijacija manjinskih akcionara (CAMA) dostavila je premijeru Dušku Markoviću i predsjedniku Savjeta Državne revizorske institucije (DRI) Milanu Daboviću njihovo junsko obraćanje Komisiji za tržište kapitala u kojem je iskazana sumnja u moguće lažiranje finansijskih izvještaja u većinski državnim Plantažama i u nerealno prikazivanje vrijednosti zemljišta preduzeća, kao i o nedostatku cjenovno osjetljivih informacija o sudbini propale fabrike briketa Plantomp i vansudskom poravnanju s poslovnim partnerom.

Do dopisa Markoviću i Daboviću došlo je nakon što je, za sada, izostala reakcija Komisije kojoj su se manjinski akcionari 26. juna obratili zahtjevom da preduzmu mjere u vezi s emitentom - 13. jul Plantaže i pozvali nadležne organe da se otvori istraga o finansijskim izvještajima, odnosno ispitaju optužbe o njihovom lažiranju.

“Kako od ovog državnog organa nema ni naznake bilo kakve reakcije, a nakon Vašeg javno ispoljenog interesovanja za rješavanje situacije u vezi s kompanijom 13. jul - Plantaže, odlučili smo da se obratimo i direktno Vladi. Dijelimo Vaše mišljenje da se ne može generalizovati učinak menadžmenta u većinski državnim preduzećima, jer neka iz te kategorije posluju sasvim solidno. Takođe, u pogledu odnosa s manjinskim akcionarima ne postoje sukobi s menadžmentom, sem u Plantažama”, ističe se, između ostalog, u pismu direktora CAMA Aleksandra Raspopovića premijeru.

Komisija još bez odluke

Raspopović je naveo da “u nekim većinski državnim preduzećima dolazi do uspješne saradnje s manjinskim akcionarima i participacije u upravljanju, što se najbolje vidi na primjeru Luke Bar”.

“Interes manjinskih akcionara identičan je kao i državni interes, a to je povećanje vrijednosti naše zajedničke imovine... ”, dodao je Raspopović. Na pitanje “Vijesti” da li je Komisija razmatrala zahtjev CAMA, regulator na tržištu je odgovorio da je “zahtjev u proceduri obrade” i da još nije donijeta odluka. Naveli su da je CAMA zahtjev dostavila Komisiji, odnosno svakom članu, 26. juna.

U pismu predsjedniku Savjeta DRI, Raspopović je naveo da CAMA okuplja male vlasnike akcija kompanija iz Crne Gore, a koje je nastalo “iz potrebe da se manjinskim akcionarima pruži profesionalna i efikasna zaštita njihovih prava i interesa, kao i da se njihova pregovaračka pozicija u odnosima s većinskim akcionarima i institucijama sistema podigne na veći nivo”. Dostavili su im na uvid prijavu Komisiji za tržište kapitala.

Bonus video: