"pored negativnog PCR testa"

TO Budva: Turistima iz Srbije omogućiti dolazak sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom

"Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primjeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom", navode u turističkoj organizaciji

26658 pregleda 88 reakcija 67 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Turistička organizacija Budve
Ilustracija, Foto: Turistička organizacija Budve

Iz Turističke organizacije Budva su saopštili da su turisti iz Rusije tokom 2019. godine bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi.

"U potpunosti podržavamo odluku Nacionalnog koordinacionog tijela da se gostima sa ovog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja”, navodi se u saopštenju Turističke organizacije

Kako naglašavaju, prošle godine su gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24%, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34%.

“Očekujemo da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obavještavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, koja ima manji broj zaraženih u odnosu na Rusiju. Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primjeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtjev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom", navodi se u saopštenju.

Turistička sezona 2020, smatraju u TOB-u, ni u jednom segmentu se ne može porediti sa prethodnim godinama.

"Sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, moramo ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom dijelu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

05. Avgust 2020.

Rusi stižu 10. avgusta?