Uraditi nalaz o ulaganjima

Vještak finansijske struke ima rok od 15 dana da utvrdi koliko je uloženo novca u bolnicu
143 pregleda 1 komentar(a)
Meljine, Foto: Slavica Kosić
Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.01.2018. 18:27h

Privredni sud Crne Gore zadužio je vještaka finansijske struke Borku Boričić da u roku od 15 dana sačini nalaz o ulaganju konzorcijuma kompanija Invest banka Montenegro (IBM), Atlas banka, Atlas Cap, Specijalna bolnica “Sveti Nikola” iz Kraljeva u Centar vojnomedicinskih ustanova “Meljine”, za period od 1. marta 2010. do 1. marta 2015. godine, a prema privatizacionom ugovoru.

Za potrebe parnice nastale po tužbi države protiv navedenog konzorcijuma kompanija, kojom se traži raskid privatizacionog ugovora za bivši vojni kompleks i bolnicu u Herceg Novom, kao i naknada štete, sudija Milica Popović zadužila je vještaka sa sačini prikaz ulaganja po godinama i na petogodišnjem nivou, i izrazi procentualno vrijednost realizovanih investicija u odnosu na ugovoreni plan.

Punomoćnik države iz Kancelarije zaštitnika imovinsko pravnih interesa Milan Krsmanović, predložio je finansijsko vještačenje, prije izvođenja ostalih dokaza, jer su tim nalazom uslovljeni ostali tužbeni mađu kojima posebno zahtjev za nadoknadu štete.

Kupoprodajni ugovor za kompleks potpisan je 2008. godine, a konzorcijum biznismena Duška Kneževića je platio 25 miliona eura, većinom obveznicama (kupljenim uz diskont po nižoj cijeni), i nije ispoštovao ugovorenu obavezu da za sedam godina investira 120 miliona eura.

Igor Martinović, advokat tuženog složio se sa zahtjevom tužioca da se obavi finansijsko vještačenje, ali i još jednom napomenuo sudu da dvijema članicama konzorcijuma (Atlas banci i firmi Atlas Cap) još nije dostavljena tužba na odgovor, zbog čega su, kako tvrdi, onemogućene da učestvuju u ovom postupku.

“Konzorcijum nema svojstvo pravnog lica, niti poslovnu sposobnost kod bilo kojeg organa i subjekta…Pravni subjektivitet jedino imaju članovi konzorcijuma i to IBM, Atlas banka, Atlas Cap i Specijalna bolnica „Sveti Nikola” iz Kraljeva”, istakao je Martinović.

On je napomenuo da prema odredbi kupoprodajnom ugovora članice konzorcijuma imaju pravni subjektivitet da ispune obaveze iz ovog ugovora.

Sutkinja Popović naredno ročište je zakazala za 28. februar, i najavila da će stranke naknadno obavijestiti o mogućem pomjeranju tog termina u slučaju da vještaku bude potrebno više od 15 dana da sačini nalaz koji je sud tražio.

Bonus video: