Odbijene prijave protiv Stankovića i poslanika SDP-a

Miličković prijavu podnio zbog izmjena zakona kojim su omogućene subvencije povlašćenim proizvođačima struje

4389 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Miličković, Foto: Boris Pejović
Miličković, Foto: Boris Pejović

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović odbio je krivičnu prijavu manjinskog akcinara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića protiv bračnog para Stanković - vršioca dužnosti VDT-a Ivice Stankovića i njegove supruge, predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović - Stanković te njenih kolega poslanika Ranka Krivokapića i Raška Konjevića i drugih NN lica.

Prijava je podnijeta zbog glasanja za izmjene i dopune Zakona o energetici, a u njoj se tvrdilo da su time 29. decembra 2015. "izvršili puč na ustavno uređenje Crne Gore čime su počinili krivično djelo".

Tim izmjenama Zakona omogućene su subvencije povlašćenim proizvođačima struje iz obnovljivih izvora.

Tužilac Rutović je utvrdio da se ne radi o krivičnom djelu niti o napadu na ustavno uređenje, a da Miličković ukoliko i dalje tvrdi drugačije Ustavnom sudu može podnijeti inicijativu za osporavanje ovih članova.

Ni prvu inicijativu Miličkovića Ustavnom sudu od aprila 2019, kako je on više puta istakao, Ustavni sud još nije ni uzeo u razmatranje.

Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore 29. decembra 2015. našao se vladin predlog izmjena i dopuna Zakona o energetici koji je, kako tvrdi Miličković u prijavi, "u koliziji sa četiri člana Zakona o energetici i u suprotnosti sa osam članova Ustava Crne Gore".

“Gospodine specijalni tužioče Rutoviću , Vi ste u dopisu Ktr-Sbr.127/20 priznali da je VDT zarobljena Đukanoviceva privatna institucija i da je DPS-ov i Đukanovicev kriminal i pljačka zastićena, sve dok vi DPS kadrovi obavljate najznačajniju državnu instituciju kad je vladavina prava u pitanju… Osnovac vidi da su poslanici Skupštine Crne Gore sa ta dva člana trupačke uskočili u Ustav i da su izvršili puč na valdavinu prava, a vi doktor pravnih nauka sa ogromnim iskustvom sa vašim šefom Ivicom Stankovićem i cijelim tužilastvom to ne vidite. Niko vam, pa ni ja to ne vjeruje”, saopštio je Miličković reagujući na odluku specijalnog tužioca.

On je dadao da je to na žalost i slučaj sa sudijama Ustavnog suda “koji su tamo godinama uhljebljenje stekli kao lojalni partijski kadrovi, pa nam se ovakve brutalne pljačke svakodnevno i dešavaju”.

Bonus video: