Bivši Volvoks je prodavac zgrade za Monstat od 8,7 miliona

I druga firma koja se prijavila je iz grupacije Volvoksa, pa je malo vjerovatan žalbeni postupak

2865 pregleda 4 komentar(a)
Ulaz u zgradu sa Bulevara Ivana Crnojevića, Foto: Luka Zeković
Ulaz u zgradu sa Bulevara Ivana Crnojevića, Foto: Luka Zeković

Firma “Koti nekretnine” koja je prvorangirana na tenderu za kupovinu zgrade za potrebe Uprave za statistiku (Monstat) od 8,7 miliona eura, do 13. maja ove godine zvala se “Poslovni centar Volvox” i bila je u vlasništvu firme “Volvox inžinjering”, koja je povezana sa grupom firmi i vlasnika “Novog Volvoxa”. Sam “Volvox inžinjering” je 4. maja ove godine premijenio ime u “Koti inžinjering”.

Preostala firma koja je predala ponudu na ovom tenderu i odbijena iz proceduralnih razloga je “The old bakery”, čiji vlasnik je do kraja 2018. godine bio takođe “Volvox inžinjering”, ali je i dalje kontrolišu ljudi iz grupe “Volvoxa”. Na sajtu “Novog Volvoxa” se i sada kao “naš projekat” reklamira stambeno- poslovni kompleks “The old bakery” u Budvi.

Uprava za imovinu je tender objavila 26. juna, a 27. jula su “Koti nekretnine” određene za prvorangiranog, dok je ponuda “The old bakery” proglašena neispravnom. Rok za eventualnu žalbu je deset dana i istekao je juče.

“Vijesti” iz Uprave za imovinu juče nijesu dobile odgovor da li je bilo žalbi, ali kako je riječ o povezanim firmama malo je vjerovatno da se to desilo.

Milioni za firmu koja je lani imala 15 hiljada

Sada “Koti nekretnine”, u vlasništvu “Koti inžinjeringa” Veljka Lakočevića, ponudile su državnoj Upravi za imovinu za 8,7 miliona eura svoju poslovnu zgradu na uglu bulevara Stanka Dragojevića i Ivana Crnojevića, kod mosta Milenijum, uz zgradu NLB banke. Zgrada ima 4,3 hiljade kvadrata poslovnog prostora, 1,3 hiljade kvadrata tehničkih prostorija i 81 parking mjesto u garaži.

Ova firma je prošle godine imala prihod od samo 15 hiljada eura, obrtna sredstva od 5,8 miliona eura, koliko iznose i kratkoročne obaveze. U posljednjih pet godina ova firma imala je ukupan prihod od 270 hiljada eura. Ukoliko ugovor bude potpisan, “Koti nekretnine” će trećinu novca dobiti odmah, trećinu naredne godine, a ostatak u 2022.

Veća zgrada preko puta, a 2,5 miliona jeftinija

Preko puta ove zgrade se nalazi nesuđena nova zgrada Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) sa 6.170 kvadrata korisne površine, koja je koštala 6,2 miliona eura. Ona ima 600 kvadrata više nego buduća Monstatova, a koštala je dva i po miliona eura manje. U tu zgradu sada bi trebalo da preseli dio pravosuđa, dok je za CANU početa izgradnja novog objekta pored postojeće u naselju Gorica C, o trošku državnog budžeta.

Posao izgradnje nove zgrade CANU, vrijedan 9,1 milion eura, dobio je u aprilu ove godine “Novi Volvox”. Posao obuhvata izgradnju zgrade od 5.300 kvadrata koja će, između ostalog, imati centralni atrijum, svečanu i skupštinsku salu, biblioteku..., a zatim rekonstrukciju postojeće zgrade.

U krizi je bilo prečeg

Vlada je odluku da devet miliona eura potroši na kupovinu nove zgrade Monstatu donijela usred epidemiološke i budžetske krize 18. juna ove godine, samo dva dana od kada je tu ideju predstavila Uprava za imovinu. Odluku su kritikovali iz opozicije i NVO sektora, smatrajući da je ovu investiciju u periodu krize trebalo odložiti, a novac iskoristiti za namjene koje su hitnije i potrebnije, kao što je podrška zdravstvu, privredi i građanima. Naveli su da nova bolnica u Crnoj Gori nije izgrađene više od 40 godina, da bi izgradnja i opremanje tri nove klinike KC, koje sada nijesu uslovne, koštalo 13 miliona eura, kao i da se odlažu mnogi drugi projekti iz oblasti zdravstva, prosvjete, socijalne zaštite, infrastrukture..., uz obrazloženje da nema novca.

Vlada je 2013. godine donijela uredbu da poreski dužnici plate dug imovinom, od kada je dio poreskog duga naplatila sa 8.128 kvadrata poslovnog prostora, od čega koristi svega 4.147 kvadrata. Državna revizorska institucija (DRI) je tri godine kasnije utvrdila da je Vlada umjesto poslovnih prostora dobijala suterene, garaže, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju u koje se nijesu mogle smjestiti državne institucije.

Osim Monstata, u novoj zgradi će biti dio Ministartva za ljudska i manjinska prava i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa, ombudsmana Crne Gore.

Tenderski uslovi precizno dočarali zgradu

Prema podacima iz katastra, ponuđena zgrada nema upotrebnu dozvolu i nije u potpunosti završena, već se nalazi u takozvanoj “sivoj fazi” završnih radova, kao što je i traženo tenderskim uslovima.

Zgrada ima ulaz u garažu sa Bulevara Stanka Dragojevića i ulaz u kancelarije sa Bulevara Ivana Crnojevića. Ima pet podzemnih etaža sa 81 parking mjestom i 1.303 kvadrata tehničkih prostorija. Tenderskim uslovima je tražena zgrada sa minimum 75 parking mjesta u garaži i da ima između 1.300 i 1.400 kvadrata tehničkih prostorija.

U prizemlju, na pet spratova i potkrovlju ponuđena zgrada ima 4.313 kvadrata poslovnog prostora, dok je tenderskim uslovima traženo da ima između 4,3 i 4,6 hiljada kvadrata poslovnog prostora.

Bonus video: