Inspektor za javne nabavke nije našao nepravilnosti na tenderima policije

Tražićemo zapisnik i ostale papire, iz šturog obavještenja se može zaključiti da je ostvaren uvid u dokumentaciju, ali je nejasno da li je bilo drugih mjera kontrole tendera, kažu u Akciji

9935 pregleda 6 komentar(a)
Veljović, Foto: Boris Pejović
Veljović, Foto: Boris Pejović

Inspektor za javne nabavke Šefko Kurpejović, koji je u drugoj polovini jula kontrolisao dva ovogodišnja tendera Uprave policije (UP) za nabavku različite intervencijske opreme, službenih uniformi i njenih djelova, palica, čizama..., ukupne procijenjene vrijednosti 1,61 milion eura, nije našao nepravilnosti već je utvrdio da se postupci sprovode u skladu sa važećim propisima.

Glavni inspektor za javne nabavke u Upravi za inspekcijske poslove Hivzo Kajević potvrdio je da je njegov inspektor Kurpejović utvrdio da je na ova dva tendera UP, na čijem čelu je Veselin Veljović, “sve bilo u skladu sa procedurama i Zakonom o javnim nabavkama”, kao i na ostalim tenderima policije koje su provjeravali slučajnim uzorkom.

"Ovo je jedno vrlo šturo obavještenje iz kojeg se može zaključiti jedino da je inspektor ostvario uvid u dokumentaciju, ali je nejasno da li su provedene druge mjere kontrole konkretnog tendera. Svakako ću iskoristiti mogućnost propisanu Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i tražiti zapisnik i ostalu dokumentaciju iz provedene kontrole, iako je inicijativom traženo da inspektor dostavi te podatke istovremeno sa obavještenjem o njenom sprovođenju. Takođe, kod ovog tendera je otvoreno pitanje njegova svrsishodnost. Postavlja se pitanje zašto se, u uslovima kada su finansije države teško pogođene korona krizom, uopšte insistira na nabavci ove opreme”, kazala je Ines Mrdović, pravna savjetnica nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu.

Mrdović je prethodno dobila obavještenje Kurpejovića da na dva tendera Uprave policije nije bilo nepravilnosti naznačenih u inicijativi ove NVO, te da može naknadno u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama dobiti Zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Nabavka opreme je naručena u korona krizi zbog koje se država dodatno zadužila. Martovskim zabranama je Vlada tražila da se nepotrebne nabavke ne oglašavaju, a u aprilu je tu mjeru olabavila.

Uprava policije je oglasila je 22. aprila i 24. aprila dva tendera - za nabavku službenih uniformi, dodatne opreme i čizama procijenjene vrijednosti 830 hiljada eura i za nabavku intervencijske opreme, službenih palica, zaštitnih maski i balističkih prsluka (kroz četiri partije), za ukupno 780 hiljada eura. Četiri firme iz Crne Gore i jedna kompanija iz Srbije dale su ponude 6. jula za prodaju intervencijske opreme, službenih palica, zaštitnih maski i balističkih prsluka na tenderu Uprave policije, ukupne procijenjene vrijednosti 780 hiljada eura. Postupak ocjena ponuda domaćih firmi: “Centroslavija”, “Li Commerc”, “Jugobicikl” i “BT Company” je u toku. Ponudu je poslala i srbijanska firma “Yumko” iz Vranja.

Iz Uprave policije juče nijesu odgovori na pitanja “Vijesti” koje kompanije su dostavile ponude na drugom tenderu za nabavku djelova službenih uniformi (i dodatne opreme) i čizama sa povišenom šarom, ukupne procijenjene vrijednosti 830.000 eura, kao i koliki je rok za ocjenu i vrednovanje pristiglih ponuda.

Bonus video: