Za julske subvencije dosad 2,5 miliona

Nastavak subvencija od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade za jul, avgust i septembar predviđen je za zatvorene djelatnosti i dio privrede trećim državnim paketom mjera

4525 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za subvencionisanje julskih zarada do petka je isplaćeno ili je u postupku isplate 2,96 hiljada zahtjeva, u iznosu od 2,52 miliona.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da to čini 92 odsto od svih primljenih zahtjeva.

Nastavak subvencija od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade za jul, avgust i septembar predviđen je za zatvorene djelatnosti i dio privrede trećim državnim paketom mjera.

Subvencije za punu minimalnu bruto platu (222 eura po zaposlenom i poslodavac se oslobađa dažbina od 142 eura) dobijaju zatvorene djelatnosti (objekti čiji je rad zabranjen, vrtići...). Za registrovane zaposlene u sektoru turizma i novo zapošljavanje pomoć iznosi 70 odsto minimalne plate (155 eura po zaposlenom i 100 eura manje dažbina poslodavcu).

Iz budžeta svih poreskih obveznika će biti nastavljeno subvencioniranje plata za ugostiteljstvo i drumski saobraćaj sa 50 odsto minimalne plate, što je 111 eura po zaposlenom i poslodavac se oslobađa dažbina za 71 euro. U kategoriji pomoći za polovinu minimalne plate su i plaćanja za zaposlene u karantinu i samoizolaciji i za one koji su na odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina usljed mjere o zatvaranju vrtića zbog suzbijanja epidemije koronavirusa.

Za produžene subvencije predviđeno je 18 miliona eura iz državnog budžeta.

Bonus video: