Medojević: IRF "kasica prasica" za DPS tajkune

"Po zakonu, CBCG bi morala da vrši kontrolu poslovanja IRF kao i svake druge komercijalne banke i da utvrdi kako se dati krediti vraćaju, da li dužnik plaća sve anuitete redovno, ima li docnje u plaćanju, da li se IRF kvalitetno obezbijedio od rizika nevraćanja kredite itd. U stvarnom životu CBCG to ne radi"

4251 pregleda 78 reakcija 78 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Investiciono-razvojni fond (IRF) je jedna od najvećih prevara Demokratske partije socijalista (DPS) i kreiran je da bude "kasica prasica za DPS tajkune koji su dobili najveći dio od preko milijardu eura za deset godina", saopštio je lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

"Prema podacima IRF plasirano je preko jedne milijarde, a otvoreno je samo 14.000 novih radnih mjesta. Po jednom novootvorenom radnom mjestu IRF je trošio 62.500 eura, što je nevjerovatno skupo. Kako funkcioniše IRF- kasica prasica za DPS tajkune? Pare za IRF se obezbjeđuju zaduživanjem ionako prezadužene države po kamatama koje su višetruko veće od onih koje dobija slična Banka za razvoj Hrvatske. Pare iz inostranog duga plasiraju se dominantno DPS tajkunima za projekte koji ne mogu proći kod komercijalnih banaka jer ne zadovoljavaju uobičajene kriterijume kreditnog rizika. IRF pozajmljene pare (za koje se povjeriocima iz inostranstva plaća kamata) i za čije vraćanje garantuje država (tj. vi građani Crne Gore) daje DPS tajkunima za namjene koje nijesu razvojne. Tako ljubimci DPS i braće Đukanović uzimaju na desetine miliona eura iz IRF za finansiranje obrtnog kapitala, reprogramiranje svojih dugova prema državi, bankama i dobavljačima, finasiranje kupovine državne imovine i preduzeca i tako dalje", naveo je Medojević.

Osnovni problem ovakvog funkcionisanja IRF-a za sve građane Crne Gore je, dodaje on, "što DPS tajkuni ne vraćaju te kredite i što će na kraju čitav dug pasti na teret vas."

"Po zakonu, CBCG bi morala da vrši kontrolu poslovanja IRF kao i svake druge komercijalne banke i da utvrdi kako se dati krediti vraćaju, da li dužnik plaća sve anuitete redovno, ima li docnje u plaćanju, da li se IRF kvalitetno obezbijedio od rizika nevraćanja kredite itd. U stvarnom životu CBCG to ne radi. DPS tajkuni ne servisiraju svoje obaveze već koriste nove kredite iz IRF da vrate stare. To je već odavno objasnio njihov šef Milo Đukanović u poznatom naučnom izlaganju nove ekonomske hipoteze - “Ako ti fali 100 miliona ti pozajmiš 100 miliona i kad dođe vrijeme da se vrati tih 100 miliona ti opet pozajmiš 100 miliona i saldo je nula”. Ako bi sad neka prava kontrola ušla u IRF zatekla bi pravu piramidalnu šemu za pljačkanje države i naroda jer pozajmljene pare nestaju u crnim rupama DPS tajkunske mreže, troše se nenamjenski, iznose vani, a dug će ostati narodu. Jednostavno ove jedne milijarde eura tamo više nema, a koliko će od toga biti vraćeno nazad to niko ne zna", saopštio je Medojević.

Prema nekim, kako je kazao, internim podacima iz IRF-a, čak do 50 odsto svih plasmana se može smatrati rizičnim sa aspekta sigurnosti naplate i pokrivenosti adekvatnim i kolateralima.

"Samo jedan primjer kako IRF kasica prasica pljačka narod. Incestitor X uzme kredit od IRF od tri miliona eura za izgradnju mini HE. Investicija ga kosta milion, a dva miliona eura stavi u džep. Kad izgradi mini HE građani i država plaćaju investitoru struju po cijeni koja je tri puta skuplja od tržišne. Parama građana i države investitor vrati jedan milion, a za preostala dva uzme novi kredit od IRF za refinansiranje starog kredita. Dug investitora prema IRF se gomila, a profit ide u njegov džep. Naravno nekome u menadžmentu IRF se plati provizija. Svi dobro prošli osim države i naroda. Problem će postati brzo vidljiv jer para nema, a revizija MMF će pokazati rupu u bilanasima IRF. Vlada i CBCG će morati uvesti prinudne mjere u IRF i moraće se izvršiti klasifikacija plasmana prema kreditnom riziku. Ogroman dio od jedne milijarde biće otpisan kao gubitak, jer se nece moći naplatiti. Zato je 30.08. veliki test patriotizma za sve nas. Ili Crna Gora ili DPS", zaključio je Medojević.

Bonus video: