Izborna kampanja ili radna posjeta?

Marković otvorio hotel, pa ga opet zaključali

Predsjednik Vlade u ponedjeljak u Ulcinju otvorio rekonstruisani hotel iako su radovi na njemu završeni još prošle godine. Hotel je na preporuku njegove Vlade zatvoren u martu zbog epidemioloških mjera i ta odluka je i dalje na snazi

52557 pregleda 402 reakcija 56 komentar(a)
Premijer morao znati da je odlukom njegove Vlade hotel zatvoren do daljeg: Vrpca pa katanac, Foto: Vlada CG
Premijer morao znati da je odlukom njegove Vlade hotel zatvoren do daljeg: Vrpca pa katanac, Foto: Vlada CG

Predsjednik Vlade Duško Marković i direktor Fonda PIO Dušan Perović svečano su u ponedjeljak presjecanjem vrpce otvorili renovirani hotel za odmor i rekreaciju crnogorskih penzionera. Hotel je bio otvoren samo dok ga je razgledao premijer sa gostima i dok su kamere bile upaljene, a čim su se zvanice razišle na njega je ponovo stavljen katanac.

Da objekat kapije neće otvoriti ni nakon svečanog presjecanja vrpce, “Vijestima” je potvrdio njegov upravnik Rajko Dajković.

„Hotel nećemo otvarati za goste do daljeg, dok se ne izjasni Nacionalno koordinaciono tijelo o tome“, kazao je Dajković novinaru “Vijesti” u telefonskom razgovoru.

U decembru prošle godine, Fond PIO je u saopštenju naveo da je rekonstrukcija hotela završena, da je koštala 2,4 miliona eura i da će sada imati četiri zvijezdice.

Na sajtu Fonda PIO još od 20. marta ove godine stoji saopštenje da je hotel zatvoren na preporuku Vlade kao mjera protiv epidemije i da bi se sačuvala ugrožena populacija - penzioneri.

“Shodno preporukama Vlade Crne Gore za sprovođenje privremenih mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim korona virusom, a u cilju zaštite korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i zaposlenih, odlaže se prijem penzionera u prvoj smjeni Hotela “PIO” u Ulcinju, koja je bila predviđena za period od 30. marta do 6. aprila 2020. godine. O svim budućim aktivnostima na planu odmora i oporavka penzionera pravovremeno ćemo vas obavještavati preko Saveza penzionera Crne Gore i sajta Fonda PIO”, navedeno je u tom saopštenju.

Fond PIO je svakih desetak dana, kada je hotel trebalo da primi novu smjenu, stavljao nova obavještenja da je hotel zatvoren. Posljednje takvo obavještenje postavljeno je na sajt Fonda PIO 31. jula.

Da je rekonstrukcija hotela davno završena, da mjesecima nije otvoren i da će biti zatvoren dok traje epidemija, znali su i predstavnici Udruženja penzionera, koji Fondu PIO i dostavljaju spiskove za odmor, ali im to nije smetalo da u ponedjeljak aplaudiraju premijeru dok presjecanjem vrpce “otvara” hotel.

Predsjednik Vlade u Ulcinju u ponedjeljak u toku zvanične procjene nije otvarao nijedan drugi objekat, već je samo razgovarao sa predstavnicima Opštine i privrednicima, posjetio gradilište u Štoju na Velikoj plaži i poljoprivredno gazdinstvo kompanije Voli na Šasu.

“Vijesti” iz kabineta premijera Markovića nijesu dobile odgovor zašto je “otvarao” hotel koji je odlukom njegove Vlade zatvoren do daljeg usljed epidemije korona virusa i za koji bi trebalo da zna da ne može biti otvoren.

“Vijesti” su u ponedjeljak Birou Vlade za odnose sa javnošću poslali pitanja: Da li je predsjednik Vlade Duško Marković upoznat da je rekonstrukcija hotela Fonda PIO u Ulcinju, kojeg je presjecanjem vrpce svečano otvorio 10. avgusta 2020. godine, završena još prije nekoliko mjeseci? Da li je predsjedniku Vlade poznato da je ovaj hotel još sredinom marta, shodno preporukama Vlade Crne Gore za sprovođenje privremenih mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim korona virusom, zatvoren za svoje korisnike penzionere, kao i da je posljednji put ta mjera produžena 31. jula? Kako je moguće da predsjednik Vlade otvara davno rekonstruisani hotel koji odlukama njegove Vlade ne može ni da prima svoje goste penzionere?

Presjecanju vrpce na zaključanom hotelu prisutvovala su još dva ministra Darko Radunović i Aleksandar Bogdanović, koji su takođe trebali znati da je hotel odlukama Vlade zatvoren do daljeg. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, poslanik Force Genci Nimanbegu, brojni lokalni funkcioneri i predstavnici vladajućih stranaka na državnom i lokalnom nivou.

Zbog duge kolone službenih automobila, vladine delegacije i drugih gostiju, koja se kretala ka “novorekonstruisanom hotelu”, u ponedjeljak je bila blokirana glavna saobraćajnica od zgrade Opštine do Pristana, kao i kasnije kada se kolona vraćala sa ceremonije.

Posjeta malo službeno, pa malo partijski

Iz kabineta Markovića nijesu odgovorili ni na pitanje da li je tokom ove službene posjete Ulcinju imao i partijske aktivnosti kao nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović”.

Na sajtu DPS-a u ponedjeljak je postavljeno saopštenje u kojem se navodi da je “zamjenik predsjednika DPS-a i nosilac liste ‘Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović’, Duško Marković, posjetio je juče Opštinu Ulcinj i održao sastanke sa mladima i predstavnicima mjesnih odbora”.

Saopšteno je da je Marković na sastanku kazao “da se Demokratska partija socijalista bori za stabilnost, nezavisnost i evropsku budućnost Crne Gore, te da će u narednom periodu valorizovati potencijale Ulcinja”.

Preporučujemo za Vas