Aeroflot otkazao sve letove za Tivat u 2020., ruska vlada ne da ni drugim njihovim kompanijama da lete za CG

Odluka Aeroflota da otkaže kompletan ranije planirani saobraćaj iz Moskve za Tivat za ovu godinu, danas je došla kao dodatni „hladan tuš“ na nade crnogorskih turističkih poslenika da bi se u avgustu i tokom postezone u septembru i okrobru, zahvaljujuči Rusima, ipak moglo nešto spasiti od ovogodišnje inače, katastrofalno loše turističke sezone

123019 pregleda 4499 reakcija 457 komentar(a)
Aeroflotov avion u Tivtu, Foto: www.flyfan.fte2.org
Aeroflotov avion u Tivtu, Foto: www.flyfan.fte2.org

Ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot objavila je danas da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.

Ti letovi inače, obustavjeni su još od sredine marta kada je Nacionalno koordniaciono tijelo uvelo privremenu zabranu obavljanja redovnog aviosaobraćaja na crnogorskim aerodromima.

Aviosaobraćaj sa Rusijom ni nakon otvaranja aerodroma u Tivtu i Podgorici krajem maja, nije obnovljen do danas, čak ni nakon što je nedavno NKT ponovno stavilo Rusiju na spisak zemalja čiji državljani mogu ući u Crnu Goru bez zadržavanja u karantinu.

Odluka Aeroflota da otkaže kompletan ranije planirani saobraćaj iz Moskve za Tivat za ovu godinu, danas je došla kao dodatni „hladan tuš“ na nade crnogorskih turističkih poslenika da bi se u avgustu i tokom postezone u septembru i okrobru, zahvaljujuči Rusima, ipak moglo nešto spasiti od ovogodišnje inače, katastrofalno loše turističke sezone.

Inače, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ iz krugova bliskih menadžmetu Aerodroma Crne Gore, ruske aviokompanije su im ovih dana nagovijestile da zbog toga što im to ne dozvoljava Vlada u Moskvi, nijedna od njih u dogledno vrijeme uopšte neće letjeti za Crnu Goru.

Sa druge strane, ruska Vlada spremna je da i pored toga što nijedna njihova kompanija neće saobraćati između dvije države, Montenegro Airlinesu ipak dozvoli da leti na linijama iz Tivta za Moskvu i Sankt Petersburg, ali ni takav epilog ne predstavlja gotovo nikakvo riješenje za crnogorsku turističku privredu kojom je tržište Rusije daleko najveće po broju klijenata, a Rusi su u Crnu Goru do sada gotovo isključivo dolazili avionom.

Aeroflot je inače, uz Montenegro Airlines bio jedini tzv. legacy carrier (nacionalni avioprevoznik) koji je za Tivat letio tokom čitave godine, a ta kompanija je po broju prevezenih putnika i operacija njenih aviona na ovdašnjim aerodromima, bila i jedan od glavnih poslovnih partnera ACG: Iz ruske nacionalne aviokompanije jule su zvanično najavili da će se na liniju iz Moskve za Tivat vratiti tek početkom naredne IATA sezone krajem marta naredne godine. Ipak, za sada je neizvjesno da li će i tada Aeroflotovi avioni ponovno slijetati u Tivat, jer ta kompanija u sklopu svog obimnog programa prestrukturiranja zbog krize izazvane koronavirusom, namjerava da se fokusira na premijum dugolinijsko tržite, dok će dio svojih srednje dugih linija i flote koja se na njima koristi, prepustiti svojim podružnicama Rossiya Airlines i loukosteru Pobeda.

Bonus video: