Kupljena zgrada Monstatu za 8,7 miliona eura

Prodavac “Koti nekretnine” dužan tri miliona “Novom Volvoksu” i dva miliona Erste banci, hipoteke upisane na zgradu, kao i da zgrada nema upotrebnu dozvolu

23601 pregleda 109 reakcija 25 komentar(a)
Buduće sjedište Monstata, Foto: Luka Zeković
Buduće sjedište Monstata, Foto: Luka Zeković

Vladina Uprava za imovinu potpisala je ugovor sa firmom “Koti nekretnine” o kupovini poslovne zgrade na uglu bulevara Stanka Dragojevića i Ivana Crnojevića za 8,7 miliona eura za potrebe Uprave za statistiku Monstat, Minstarstva za ljudska i manjinska prava i Kancelarije zaštitnika imovinsko- pravnih interesa Crne Gore.

Firma “Koti nekretnine” se do 13. maja ove godine zvala “Poslovni centar Volvox” i bila je u vlasništvu firme “Volvox inžinjering”, koja je povezana sa grupom firmi i vlasnika “Novog Volvoxa”. Sam “Volvox inžinjering” je 4. maja ove godine premijenio ime u “Koti inžinjering”. Firma se sada vodi na Veljka Lakočevića.

Ponudu na tenderu predala je još i firma “The old bakery”, ali je odbijena iz proceduralnih razloga. Njen vlasnik je do kraja 2018. godine bio takođe “Volvox inžinjering”, ali je i dalje kontrolišu ljudi iz grupe “Volvoxa”. Na sajtu “Novog Volvoxa” se i sada kao “naš projekat” reklamira stambeno-poslovni kompleks “The old bakery” u Budvi. Njen sadašnji vlasnik je Luka Radunović.

Kupljena zgrada ima 4.313 kvadrata poslovnog prostora, 1.303 kvadrata tehničkih prostorija i 80 parking mjesta u garaži koja ima pet podzemnih etaža.

Iz državnog budžeta će ova nekretnina, prema obavezama iz ugovora, biti plaćena iz tri jednake rate. Prva rata je u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora, druga do 31. marta 2021. godine a treća do istog datuma 2022. godine. Ovi rokovi za plaćanje bili su dio tenderskih uslova.

U katastru se za ovu zgradu nalazi više tereta - objekat nema upotrebnu dozvolu i opterećen je sa dvije hipoteke. Jednu pozajmicu od tri miliona eura potražuje “Novi Volvoks” sa rokom otplate do 3. aprila naredne godine. Druga hipoteka odnosi se na kredit od dva miliona eura Erste banci sa rokom plaćanja do 14. juna ove godine. Interesantno je da se rokovi za plaćanje kredita i vraćanje pozajmice skoro pa poklapaju sa rokovima za plaćanje iz tenderske dokumentacije.

Ugovorom prodavac garantuje za kvalitet radova, kao i da “na nepokretnosti nema stvarnih i pravnih tereta, kako uknjiženih tako i neuknjiženih”. Zgrada se nalazi u takozvanoj “sivoj fazi”, odnosno nijesu u potpunosti završeni fini građevinski radovi.

Monstat se sada nalazi u zgradi preko puta bivšeg kina “Kultura”, koju dijeli sa Privrednim sudom.

Vlada je odluku da devet miliona eura potroši na kupovinu nove zgrade Monstatu donijela usred epidemiološke i budžetske krize 18. juna ove godine, samo dva dana od kada je tu ideju predstavila Uprava za imovinu. Odluku su kritikovali iz opozicije i NVO sektora, smatrajući da je ovu investiciju u periodu krize trebalo odložiti, a novac iskoristiti za namjene koje su hitnije i potrebnije, kao što je podrška zdravstvu, privredi i građanima. Naveli su da nova bolnica u Crnoj Gori nije izgrađene više od 40 godina, da bi izgradnja i opremanje tri nove klinike KC, koje sada nijesu uslovne, koštalo 13 miliona eura, kao i da se odlažu mnogi drugi projekti iz oblasti zdravstva, prosvjete, socijalne zaštite, infrastrukture..., uz obrazloženje da nema novca.

Prije dvije godine Monstat je tražio samo 2.000 kvadrata, i cijena bila 3,3 miliona

Uprava za imovinu je u maju 2018. godine takođe raspisivala tender za kupovinu poslovnog prostora za Monstat, ali je tada traženo svega 2.000 kvadrata i maksimalna cijena od 3,3 miliona eura, bez tehničkih prostorija i garaža.

Dvije godine kasnije traži se skoro tri puta više, a cijena se povećava na devet miliona. Vlada je odluku da se kupi ovolika zgrada donijela u junu usred “najveće ekonomske krize” u posljednjih 50 godina, koja je nazivaju iz kabineta premijera. “Vijestima” iz Vlade nijesu odgovorili zbog čega je kupovina ove zgrade sada odjednom postala nužnost.

Dva druga korisnika poslovnog prostora Minstarstva za ljudska i manjinska prava i Kancelarije zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, dodata u novom tenderu, su neke od najmanjih Vladinih službi i nije moguće da je za njih potrebna ovolika razlika u poslovnom prostoru traženom prije dvije godine i sada.

Bonus video: