nisu se mijenjale ni početkom avgusta

Pad dolara spriječio rast cijena goriva

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Crnoj Gori trebalo bi da ostanu iste od ponedjeljka

14669 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vesko Belojević
Foto: Vesko Belojević

Početkom naredne sedmice najvjerovatnije neće biti korekcije cijena naftnih derivata u Crnoj Gori, već će one ostati i naredne dvije sedmice iste. Iako je proteklih dana došlo do rasta cijene nafte, to neće uticati na povećanje maloprodajnih cijena u Crnoj Gori, jer je istovremeno dolar u odnosu na euro imao pad za oko pet odsto koji je „ispeglao“ dvosedmični rast cijena nafte, saznaju „Vijesti“ iz nekoliko izvora.

Ni 3. avgusta, kada je bio rok za prethodno usklađivanje, nije bilo promjene cijena naftnih derivata. To znači da će počev od ponedjeljka u ponoć cijena dvije vrste benzina eurosuper 95 i eurosuper 98, i narednih 15 dana koštati 1,13 eura, odnosno 1,17 eura. Cijena eurodizela iznosiće 1,01 eura, a cijena lož ulja za veleprodaju 0,99 eura.

U ova očekivanja nijesu uračunate cijene naftnih derivata od petka s regionalnog tržišta Mediterranean Platt’s Ground iz Đenove. Prema cijenama na kraju radnog dana u četvrtak veče, očekivanja bi moglo jedino da poremeti samo drastičan pad cijena naftnih derivata, posljednjeg dana trgovine, što je malo vjerovatno da će se desiti.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, inače, usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Preporučujemo za Vas